OMIKRON SVE BLIŽE SRBIJI: Navodno prvi slučaj zaraze ovim sojem proverava se u Zagrebu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

pandemija

OMIKRON SVE BLIŽE SRBIJI: Navodno prvi slučaj zaraze ovim sojem proverava se u Zagrebu!

Hrvatska -

U Zagrebu se proverava prvi slučaj koji izaziva ozbiljne sumnje na zarazu novom varijantom omikrona, potvrđeno je Jutarnjem listu iz više nezavisnih izvora.

- Postoji sumnja na prisustvo nove varijante omikrona u Hrvatskoj kod jednog pacijenta. Ispitivanje je u toku u zvaničnoj laboratoriji i o dobijanju rezultata obavestićemo javnost - potvrdio je ministar zdravlja Vili Beroš.

Prema informacijama kojima raspolažemo, sumnjivi uzorak je uzet u privatnoj klinici u Zagrebu od stranog radnika koji je bio na stručnom skupu u Zagrebu, a pre toga je bio u Južnoj Africi. Pošto je PCR nalaz bio neobičan, klinika je poslala uzorak na dalju analizu, čiji preliminarni rezultati ukazuju da je u pitanju omikron.

Reč je o novom soju koronavirusa koji se za samo nedelju dana proširio iz Južne Afrike širom sveta. Do sada najbliža zemlja Hrvatskoj u kojoj je potvrđen slučaj omikrona bila je Italija.

Detalji slučaja još nisu poznati.

Sve veći broj zemalja prijavljuje slučajeve omikronske varijante, za koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) rekla da nosi veoma visok rizik od izazivanja infekcije.

SZO je danas saopštila da je omikron identifikovan u 38 zemalja širom sveta. Što se evropskih zemalja tiče, omikron je već zabeležen u Velikoj Britaniji, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj, Češkoj, Danskoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj, Španiji, Portugalu, Švedskoj, Norveškoj, Belgiji i Irskoj.

Do sada nije zabeležen nijedan smrtni slučaj kod ljudi zaraženih ovom varijantom, saopštila je SZO.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track