POTVRĐENO I DOKAZANO: Omikron stigao u Hrvatsku, registrovan kod dva pacijenta, zarazio ih strani učesnik stručnog skupa
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

pandemija

POTVRĐENO I DOKAZANO: Omikron stigao u Hrvatsku, registrovan kod dva pacijenta, zarazio ih strani učesnik stručnog skupa

Hrvatska -

Dokazali smo kod dva pacijenta omikron soj, rekao je hirektor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

- Dobili smo soj u petak, najavljeno nam je da smo još jedan. Napravili smo skrining, u subotu smo pokrenuli sekvenciranje jednog genoma. Za jednog smo potvrdili omikron. Kod gospodina koji je bio prvi, čiji je uzorak bio na Ruđeru je cepljen pa je količina virusa bila premala za skrining ali je najsličniji je oblicima omikrona koji su dokazani u Bocvani, rekao je Capak novinarima nakon što su se u javnosti pojavili izveštaji da je novi soj registrovan kod dva pacijenta.

- Anketirali smo ih, nisu bili izvan Hrvatske. Bili su učesnici jednog poslovnog skupa. Postoji mogućnost da je neko s tog skupa bio izvor. Svi kontakti koji su u Hrvatskoj su pozvani. Bilo je na poslovnom skupu i stranaca, moguće je da je izvor netko od stranaca. Obavestili smo putem međunarodnog sistema, oni će biti ispitani u svojim zemljama", rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

Prema prvim informacijama, stranac koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu zarazio je dvoje poslovnih kontakata, hrvatskih građana čiji su uzorci potom uzeti na analizu zbog sumnje na omikron. Čovek koji ih je zarazio je kratko boravio u Hrvatskoj i napustio je zemlju.

Upitan kakve je simptome imalo dvoje ljudi zaraženih omikronom Kaić je rekao: Povišena temperatura i kao da ga je voz pregazio. Trajali su par dana .

On je rekao da za sada nema dovoljno dokaza, ali da bi bila dobra vest ako se pokaže da se po pravilu razvijaju lakši simptomi.

Kurir.rs/Index.hr

Bonus video:

01:18

RISTIĆ: Omrikon virus pokazao 173 različita simptoma!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track