BURA U HRVATSKOJ ZBOG SRAMNE IZJAVE PREDSEDNIKA: Ne, Milanoviću, ubijeni se ne nadoknađuju novcem!
Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, Youtube/Printscreen

PORODICA ZEC

BURA U HRVATSKOJ ZBOG SRAMNE IZJAVE PREDSEDNIKA: Ne, Milanoviću, ubijeni se ne nadoknađuju novcem!

Hrvatska -

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, inače poznat kao osoba bez filtera, podigao je buru u zemlji svojih neprikladnim i sramnim komentarom o mučki ubijenoj porodici Zec.

Naime, Milanović je juče na pitanje novinara da li Aleksandra Zec treba da dobije ulicu ili trg u Zagrebu odgovorio da je "porodica dobila odštetu i bila pozvana u Vladu" pa upitao "šta još treba?"

"Ta izjava je mogla biti rečena samo od nekoga ko je izuzetno nečastan ili izuzetno manipulativan sa ciljem da se dopadne ljudima koji nemaju nikakvu svest šta se događalo ljudima poput porodice Zec. Ne bi me čudilo da Zoran Milanović odluči da dodeli još neko odlikovanje onima koji su ubili porodicu Zec ili možda predsedničke penzije", rekao je predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

Pupovac je za N1 ocenio i da Hrvatska ima predsednika kakvog nema niko.

Njegov odnos prema zločincima i zločincima dosad je pokazao da je u stanju svašta da kaže i učini. "Predsednik olako pljuje po ljudima i olako odlikuje ljude. Takvog nema niko. Niti je imao ikada iko. Ni u Evropi, a ni šire od Evrope", rekao je on

Oglasio se i potpredsednik vlade Boris Milošević koji je ocenio da je Milanović svojim izjavama o genocidu i porodici Zec umesto empatije i poruka ohrabrenja izrekao grozan komentar.

"A samo ću reći, svakako da smo, umesto empatije i poruke ohrabrenja koju zapravo treba očekivati od jedne institucije kao što je predsednik, čuli jedan grozan komentar. I samo bih se na tome zaustavio", rekao je on kratko.

Eugen Jakovčić, medijski koordinator u Dokumenti, centru za suočavanje s prošlošću u Hrvatskoj, kaže da je šokiran izjavom Milanovića, što, kako kaže, potvrđuje da smo i dalje u "glibu devedesetih".

"Kao aktivista koji godinama razgovara s civilnim žrtvama rata, neću reći da sam zgrožen, šokiran sam tim ponašanjem i izjavama i želim reći da je to poraz koji se naslanja na ovu politiku koja je pustila i napravila sve da i mi građani nosimo taj teret da su ubice naši sugrađani”, rekao je on.

"To je kontinuitet jedne trule politike za koju smo mislili da smo je ostavili po strani. Mogao je, s obzirom da aktivno operiše odlikovanjima, pa ih vraća Glavašu, mogao je oduzeti odlikovanje za junački čin koje je Tuđman dodelio Siniši Rimcu, kao jednom od onih koji su ubice Mihajla Zeca. Ne samo što je Rimac dobio to odlikovanje, nego mu je Tuđman dodelio i Orden reda hrvatskog krsta. I Mesić je tog istog Rimca pomilovao kad je osuđen u predmetu Pakračka poljana. Taj kabinet na Pantovčaku ima kontinuitet negiranja ovog događaja”, rekao je Jakovčić.

Novinar Boris Vlašić u tekstu za zagrebački Jutarnji list predsedniku Hrvatske je poručio: „Ne, Milanoviću, ubijeni se ne nadoknađuju novcem".

Kako je naveo u autorskom tekstu, rečenicom "Šta još treba?", Milanović se ponaša kao da je u redu ubiti jednu porodicu a preživelima isplatiti neku svotu novca.

Novinar portala Index.hr Vladimir Matijanić navodi: Milanović pita što još treba porodici Zec. Možda pravda za ubijenu curicu?

On, u autorskom tekstu između ostalog navodi da je čitava priča o stradanju familije Zec jednostavna. I užasna.

"Ne komemorira ih se zato što je njihova smrt teža ili veća od hiljada drugih ratnih smrti po Hrvatskoj, nego zato što je iza zaštite njihovih ubica godinama stajala država predvođena predsednikom... A na pitanje 'šta još treba', odgovor je jednostavan: pravda za devojčicu ubijenu s 12 godina i ljude koji su verovali da im ime i prezime neće biti prepreka za miran život u Zagrebu".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track