AMERIKANCI SE OGLASILI O BREDLIJIMA I SAOPŠTILI ZAGREBU: Poslednji rok za odluku je januar 2022. Posle toga NEMA VIŠE, požurite
Foto: Profimedia

pORUKA PRENELA AMERIČKA AMBASADA

AMERIKANCI SE OGLASILI O BREDLIJIMA I SAOPŠTILI ZAGREBU: Poslednji rok za odluku je januar 2022. Posle toga NEMA VIŠE, požurite

Hrvatska -

Američka ambasada u Zagrebu objavila je detalje o borbenom vozilu pešadije Bredli M2A2, o kome hrvatski predsednik Zoran Milanović ne prestaje da govori od kada je administracija njegovog političkog rivala premijera Andreja Plenkovića sklopila strateški sporazum sa Francuskom o kupovini borbenih aviona tipa "Rafal".

Inače Milanovićeva kancelarija izdala je saopštenje u kome ističe da je od strateškog značaja za Hrvatsku modernizacija kopnene vojske, kao najvećeg i najvažnijeg vida vojske, jer bez modernizacije i opremanja hrvatske kopnene vojske nema dugoročnog povećanja odbrambenih sposobnosti. Tu se pre svega nameće zahtev za nabavkom borbenog vozila pešadije na gusenicama sa kojim bi bila opremljena gardijske oklopne mehanizovane brigade.

Posle Milanovića, oglasila se i američka ambasada u Zagrebu koja je iznela i svoja zapažanja o borbenim vozilima koja namerava hrvatska da nabavi i o čemu se priča već tri godine, a pomeranja sa mrtve tačke nije bilo.

1. Oklopna vozila Bradley M2A2 koja se trenutno nude Hrvatskoj predstavljaju naoružanje proveren u borbi

2. SAD trenutno upotrebljava više od 2.000 Bradli vozila, koje koriste aktivne jedinice američke kopnene vojske (npr. 1. pešadijska divizija koja je trenutno aktivna u Evropi gdje svojim Bradli vozilima podržavaju operaciju Atlantic Resolve) i Nacionalna garda. Od 2.000 Bradli vozila kojima raspolaže SAD, više od 500 su ista vozila kakva se nude Hrvatskoj.

3. 84 Bredlija koji se nude Hrvatskoj su isti model kakvog koristi Nacionalna garda Minesote, koja već 25 godina sarađuje s hrvatskim oružanim snagama kroz State Partnership Program (SPP). Nacionalna garda Minesote će pomoći Hrvatskoj u integraciji, školovanju i održavanju Bradli vozila kroz dugoročne SPP projekte, zajedno s hrvatskim oružanim snagama.

4. Bredli vozila se lako mogu unaprediti; na primer, Nacionalna garda Minesote svojim vozilima komponentu koja omogućava kontrolisanje bespilotnih letelica (UAV), a hrvatska kopnena vojska je za svoja vozila tražila isto

5. Američka kopnena vojska namerava zadržati u upotrebi svoja Bradli vozila još nekoliko decenija, što znači barem još 20 godina u aktivnoj službi, pre nego ih se preda Nacionalnoj gardi za dalje korištenje

6. Bredli vozila koja se nude Hrvatskoj imaju oko 70 % istih delova kao i ostala Bradli vozila u američkom voznom parku, što nudi očiglednu bezbednost u smislu dugoročne dostupnosti rezernih delova i opreme.

7. Američka kopnena vojska ima dugu i pouzdanu istoriju obezbeđivanja pomoći našim partnerskim zemljama kako bi se omogućilo efikasno održavanje i korištenje američke opreme. To uključuje održavanje kvalifikovanih izvora za snabdevanje i popravke, objedinjavanje zahteva iz ugovora o javnoj nabavci za ekonomiju razmera, proaktivni redizajn delova i prekvalifikaciju dobavljača, kao i kontinuiranu podršku za starije varijante oružanih sistema u narednim decenijama.

Iako postoje i druge opcije kako bi se postigle ciljane mogućnosti koje propisuje NATO savez, one su skuplje. SAD pruža kvalitetnu opremu koja odgovara obrambenim potrebama naših saveznika, kao što je i slučaj s Bradli vozilima. Vozila koja se nude Hrvatskoj pokrivaju odbrambene potrebe Hrvatske, i zadovoljavaju njene željene NATO sposobnosti.

Nudimo ovaj program nabave Bradli vozila Hrvatskoj još od 2017. godine. U sklopu njega, SAD je spremna Hrvatskoj dati 45 milona dolara kao pomoć za finansiranje te nabavke, a kako je ponuda već maksimalno produžavana, dalja produženja više neće biti moguća posle januara 2022. godine

Sve radove na remontu i preuređenju ovih 84 oklopnih vozila Bradli koje je predviđeno ovim programom napraviće talentovani hrvatski radnici u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu", napisali u Amrikanci u saopštenju.

Ministarstvo odbrane i Glavništab Oružanih snaga sa predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država u martu ove godine dogovorili su uslove donacije američke vojske od 84 borbena vozila Bradli M2A2 ODS, od kojih bi se 62 vozila dovela u operativnu upotrebu i kojima bi se opremila oklopno mehanizovani bataljon HV-a u Našicama, a preostala 22 vozila koristila bi se za rezervu i rezervne dijelove. Ova vozila bez opreme vrede 20 miliona dolara, a obveza Hrvatske je platiti remont i opremanje vozila i obuku i rezervne delove. S time da američka strana Hrvatskoj izlazi u susret tako da omogućava višegodišnje finansiranje.

Kurir.rs/24.sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track