Najnovije vesti

HRVATSKI MINISTAR ODBRANE O OPASNOSTI IZ SVEMIRA: Evo šta je Mario Banožić rekao kolegama iz EU!
Foto: Profimedija

startegija

HRVATSKI MINISTAR ODBRANE O OPASNOSTI IZ SVEMIRA: Evo šta je Mario Banožić rekao kolegama iz EU!

Hrvatska

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić učestvovao je 12. i 13. januara 2022. godine na neformalnom sastanku ministara odbrane Evropske unije u Brestu u organizaciji francuskog predsedavajućeg Saveta EU.

Druga sesija održana je na temu očuvanja strateških interesa EU u spornim oblastima sa fokusom na svemir. Govoreći o toj temi, ministar Banožić je naveo da je zbog sve većeg broja neprijateljskih aktivnosti u toj oblasti neophodno osmisliti sveobuhvatan pristup kako bi se obezbedili ekonomski i strateški interesi i stabilno i održivo korišćenje resursa.

On je naglasio da buduća strategija EU za svemir u oblasti odbrane i bezbednosti mora doprineti jačanju zajedničkog razumevanja i političke svesti o povezanosti svemira i odbrane, što će doprineti i sposobnosti identifikovanja pretnji. Korišćenje odbrambenih inicijativa EU kao što su PESCO, CARD i EDF može doprineti daljoj sinergiji između civilne i odbrambene industrije. EU mora da nastavi da razvija međunarodni pravni okvir u ovoj oblasti, što je još jedna oblast saradnje sa NATO i partnerskim organizacijama UN, rekao je ministar.

Kurir.rs/MORH

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track