PLENKOVIĆ OTKRIO KAKO ĆE REAGOVATI NA RUSKU AGRESIJU U UKRAJINI: Hrvatski premijer u ponudi Kijevu opet pomenuo i Srbe!
Foto: EPA / Johanna Geron / Pool

iskusan

PLENKOVIĆ OTKRIO KAKO ĆE REAGOVATI NA RUSKU AGRESIJU U UKRAJINI: Hrvatski premijer u ponudi Kijevu opet pomenuo i Srbe!

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u sredu da će Hrvatska "jasno i odlučno" reagovati u slučaju da Rusija napadne Ukrajinu.

Rusija je zabrinula Kijev i Zapad gomilanjem trupa i opreme u blizini Ukrajine i plaši se pripreme za napad. Moskva to negira i tvrdi da ima pravo da raspoređuje snage na svojoj teritoriji kako želi. Govoreći u parlamentu, Plenković je ocenio da je situacija na istoku Ukrajine izuzetno zabrinjavajuća i najnapetija od 2014. godine, u jeku sukoba ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika.

"Hrvatska ne želi eskalaciju i reagovaće jasno i odlučno da izbegne bilo kakvu nestabilnost", rekao je premijer ne iznoseći detalje. Novi milioneri u Hrvatskoj: Oni koji su godinama čuvali kriptovalute konačno mogu da ih unovče uz pomoć Master kartice Hrvatska je članica EU i NATO-a, koji je više puta upozoravao Moskvu da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako napadne Ukrajinu. Zvanični Zagreb je u nekoliko navrata ukrajinskim vlastima ponudio svoje iskustvo mirne reintegracije Podunavlja, koje su 1990-ih godina okupirali lokalni Srbi.

U okviru godišnjeg izveštaja o sastancima Saveta EU, Plenković je rekao da će Hrvatska otvoriti pitanje nestalih u ratu u okviru pregovora Srbije o članstvu u EU. Kada na dnevni red dođu poglavlja koja se odnose na to, onda ćemo tu temu staviti u kontekst daljeg napretka Srbije“, rekao je premijer. Ali je dodao da „nije mudro da jedna nova članica dolazi na forume kao što je EU i blokira one koji se ponašaju malo drugačije nego što mi mislimo”.

Kurir.rs/Vecernji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track