KO PRE STIŽE, KRAJ IZOLACIJE ILI PCR? U komšiluku muku muče sa korona testovima, mnoge hrvatske apoteke ispražnjene!
Foto: MIKE WALKER / Alamy / Alamy / Profimedia

drama

KO PRE STIŽE, KRAJ IZOLACIJE ILI PCR? U komšiluku muku muče sa korona testovima, mnoge hrvatske apoteke ispražnjene!

Hrvatska -

Broj hospitalizovanih zbog korona virusa u Hrvatskoj je u blagom porastu, a za razliku od prošle nedelje, kada je u bolnicama bilo 1717 pacijenata, danas je bilo 143 više pacijenata. Povećava se i broj novoinficiranih, odnosno danas smo imali 28 odsto više obolelih nego pre nedelju dana, pa je na PCR testovima bilo 7095 pozitivnih, a na brzim testovima 2181 pozitivan.

Direktor KB Dubrava Ivica Lukšić kaže da još nema povećanja broja hospitalizovanih u toj bolnici, a juče su imali 68 pacijenata sa kovidom i deset na respiratoru. U KBC Sestre milosrdnice stanje je stabilno, a direktor Davor Vagić kaže da imaju 85 pacijenata i da za sada nema povećanja, napominjući da je najveći broj hospitalizovanih 140.

Ogroman broj zaraženih dovodi do problema sa testiranjem. Predsednica Hrvatske farmaceutske komore Ana Soldo kaže da su dobili informaciju da u nekim apotekama više nema testova za kupovinu.

– Potražnja je ogromna, pa se očekuje da će doći do nestašice. Prema informacijama, i dalje ih ima u apotekama koje su imale veće zalihe, bez obzira na geografski položaj apoteke. Nove količine testova se verovatno očekuju u dogledno vreme – kaže Soldo.

Ali čini se da je najveći izazov zakazivanje termina za PCR test. Recimo, u zagrebačkoj štampariji čeka se pet do sedam dana, a slična je situacija i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Situacija ponekad može biti toliko neobična da građani dođu na red za PCR kada se završi izolacija.

Sistem u Karlovačkoj županiji je napet, ali radi redovno. Što se tiče PCR testiranja, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije saznaje da su svi termini za srijedu naredne sedmice popunjeni u petak, odnosno da je prvi slobodan termin u četvrtak, što bi značilo da se na testiranje čeka šest dana. testovi).

Direktorka Doma zdravlja Karlovac Tatjana Šterk Tudić kaže da su porodični lekari dobili potrebne količine pretraga i da sprovode BAT testove za sve, pa i za školsku decu. Rezultat BAT testa se dobija u roku od 15 minuta.

Ako je Međimurcima potrebno PCR testiranje, oni to urade u roku od 24 sata. Rezultati su bili gotovi istog dana, u četvrtak ih je testirano 800 i izdato je 800 nalaza.

Tako je i za školsku djecu, načelnik Međimurskog zavoda za javno zdravstvo dr. Marina Paier Pal.

Institut, na zahtev, prosleđuje testove porodičnim lekarima, a ove upite, kaže dr. Druže, dosta, pa zaključuje da pacijentima nije problem da se testiraju kod izabranog lekara.

U susednoj Varaždinskoj županiji na testiranje se čeka nekoliko dana duže, ali ne duže od tri dana. Načelnica službe za mikrobiologiju u varaždinskom Institutu Iva Koščak kaže da dnevno dobiju oko 1.500 pretraga, a rezultati se objavljuju u roku od 24 sata.

Institut Pula trenutno naručuje PCR na osnovu primarnih uputa i čeka se 4-5 dana. Prošle nedelje je bilo 3-4 dana. Ove nedelje ne samo da pritisak na PCR testiranje nije smanjen, već je i povećan, pa se ne primećuje da korisnici više testiraju BAT.

Kurir.rs/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track