BRANIĆEMO DOSTOJANSTVO NAŠIH PILOTA: Plenković se oglasio o optužnicama iz Srbije!
Foto: STEPHANIE LECOCQ / AFP / Profimedia

poruka

BRANIĆEMO DOSTOJANSTVO NAŠIH PILOTA: Plenković se oglasio o optužnicama iz Srbije!

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković se oglasio o optužnicama Srbije protiv četvorice pripadnika Hrvatske vojske za raketiranje izbeglica tokom vojno-policijske akcije Oluja 1995. godine.

„Izvinjavam se što kasnim, ali došli smo sa sastanka koji smo imali sa vojnim pilotima i razgovarali smo o novim okolnostima koje smo pročitali da se spremaju optužnice protiv četiri pilota iz akcije Oluja u Srbiji na zahtev njihovog tužilaštva“, rekao je Plenković.

„U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih dokumenata niti zahteva za pravnu pomoć“, rekao je premijer.

„Kao što znate, razgovarao sam o tome sa Vučićem u Davosu. Za nas je ceo rat, a posebno operacija Oluja, deo oslobodilačkih napora Hrvatske vojske, veterana, policajaca za reintegraciju hrvatskih teritorija. Nikada u vremenu nije bilo naređenja usmerena protiv civilnih ciljeva. Vlada RH će, naravno, kao i do sada, takvu situaciju smo imali prošle godine sa zapovjednicima vezanim za Bljesak, koristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote, dostojanstvo Domovinskog rata i time poslati jasnu poruku osnovim vrednostima na kojima je izgrađena moderna i slobodna Republika Hrvatska. Istovremeno, želim da istaknem da smatramo da nije dobro za normalizaciju odnosa da Srbija ima kvazi-univerzalnu nadležnost u svom zakonu, proširenje na države bivše SFRJ, koja takve korake unazad čini u smislu pomirenja “, rekao je Plenković.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track