UPALI SU U PREPUNI AUTOBUS I GRUBO ISTERALI TAMNOPUTE PUTNIKE, PA IH PONIZILI: Incident u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock

bruka

UPALI SU U PREPUNI AUTOBUS I GRUBO ISTERALI TAMNOPUTE PUTNIKE, PA IH PONIZILI: Incident u Hrvatskoj

Hrvatska -

U autobusu koji je saobraćajo na relaciji Zagreb-Rijeka došlo je do incidenta.

Sve se odigralo, kako piše Jutarnji list, 25. juna, na zagrebačkoj autobuskoj stanici oko devet sati ujutru, u autobusu koji je s perona 401 trebalo da krene prema Rijeci, i koji je bio krcat domaćim, ali i stranim putnicima.

“Na sedištima u zadnjoj polovini autobusa našlo se i desetak muškaraca tamnije puti i različite dobi - najmlađem bi moglo biti manje od 18, najstarijem oko 60. Bili su tiši od ostalih. Međusobno bi razmenili tek poneku rečenicu na jeziku za koji očevici kažu da bi mogao biti paštunski. Jedan je to od dva službena jezika Avganistana kojim se govori i u delovima Pakistana, Bangladeša...”, piše hrvatski list.

Međutim, kada je autobus trebalo da krene na na prednja vrata ušao je muškarac krupnije građe, obrijan na ćelavo, u sivoj majici i bermudama, koji je na engleskom i hrvatskom rekao da je granična policija i da svi putnici pripreme dokumenta. Takođe je zamahnuo policijskom legitimacijom - dokazom da nije civil.

Jedna putnica iz tog autobusa kaže da je ubrzo shvatila da su njemu zanimljivi samo oni putnici koji su se nalazili u drugom delu autobusa, odnosno oni tamnije puti, što je potvrdilo još nekoliko putnika Jutarnjem listu.

Kako tvrde, na početku je taj policajac pregledao dokumenta putnicima na početku autobusa, ali je odjednom prešao na zadnji deo i došao do tamnoputih muškaraca, koji su izgledali vidno uplašeno.

"Kad je došao do njih, muškarci tamnije puti pokazali su mu papir koji je imao zaglavlje MUP-a s hrvatskim grbom. To sam uspela da vidim”, rekla je putnica, koja je zatim dodala i da taj policajac nije svim tamnoputim putnicima pregledao dokumenta već im je jako grubo naredio da ustanu i izađu napolje.

“Dve putnice, devojke iz Bratislave, koje su sedele nedaleko od mene, pitale su šta se događa i komentarisale su da tako nešto nisu nikad videle, a izvedenim muškarcima su na engleskom uzviknule ‘srećno momci”, navodi dalje sagovornica Jutarnjeg.

Ono što je, kako kaže, nju posebno iznerviralo je komentar vozača i njegove koleginice koji su rekli “Sad se lakše diše”.

Zatim je u autobus ušla nova putnica kojoj su uredno naplatili kartu, što je dodatno naljutilo pomenutu putnicu koja je vozača pitala da li je vratio novac izbačenim muškarcima.

“Žena vozač se branila da oni nemaju ništa s tim i rekla da se tako nešto prvi put dogodilo na zagrebačkoj stanici, ali da se kod Karlovca to redovno događa, da su ih juče 'skinuli pet' i da oni kao autoprevoznici nemaju način na koji im mogu refundirati novac za karte. Kad sam je upitala kako je policija znala da su ti ljudi u njihovom autobusu, rekla je da ne zna, da valjda šetaju peronima", navela je putnica autobusa.

Jutarnji navodi da je ta putnica ipak tražila anonimnost, a da je potpuno identičnu priču ispričao i još jedan putnik iz tog autobusa, koji se predstavio punim imenom i prezimenom - turista iz Švedske Armin Ćuk, koji je sedeo na zadnjem sedištu i jasno je video šta se dogodilo.

"Kao dete sam 1993. s roditeljima iz ratne Bosne i Hercegovine izbegao i odrastao sam i živim u Švedskoj. Do prošle sam godine radio kao nastavnik u jednoj švedskoj školi. Zbog moje izbegličke prošlosti, ali i iskustva nastavnika u švedskoj multietničkoj školi, prizor me duboko potresao", ispričao je Armin.

I njegov je utisak da su policajca zanimali samo putnici tamnije puti. "I ja u Hrvatskoj boravim kao stranac, ali policajac u autobusu od nas koji smo sedeli skroz nazad samo je zatražio da dokumente podignemo u vazduh. Mogao sam u ruci da držim bilo šta, nije došao do mene jer nisam tamne puti", rekao je on.

Pošto je sedeo kraj prozora mogao je da vidi šta se događalo na peronu. "Kad ih je policajac izveo na peron, neko vreme su stajali. Zatim im je rukom pokazao na zemlju. Čučnuli su, a policajka koja ga je čekala na peronu fotografisala ih je. Putnici s perona i iz autobusa to su gledali”, rekao je on.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track