PAKLENI IZAZOV TINEJDŽERA!? Sedeo na stolici nasred puta u mraku, naišao je auto, a evo kako je izbegao smrti! VIDEO
Foto: Facebook video/Branimir K. Hackenberger

opasno

PAKLENI IZAZOV TINEJDŽERA!? Sedeo na stolici nasred puta u mraku, naišao je auto, a evo kako je izbegao smrti! VIDEO

Hrvatska -

U ponedeljak uveče oko 21:15 umalo se dogodila nesreća na ulici u Osijeku.

Kako se vidi na snimku koji je na Fejsbuku podelio Branimir Hakenberger, profesor sa Odseka za biologiju Univerziteta u Osijeku, dečak je sedeo na stolici nasred puta, u mraku. Prilazio mu je automobil, a vozač je to u poslednjem trenutku primetio i stao. Dečak se tada nasmejao, ustao i otišao.

"Uticaj društvenih mreža, mamurluk, odsustvo pravog sistema vrednosti, urušen sistem obrazovanja, sve ovo zajedno ili nešto sasvim drugo!? Ne znam više! Ali pogledajte šta mi se desilo, tačnije šta moglo da se desi, u Osijeku u Stepinčevoj ulici oko 21 čas u ponedeljak, 15. avgusta 2022. godine, čvrsto verujem kao posledica svega navedenog.

U svakom slučaju, molim sve da podele ovaj video. Možda će neko prepoznati lik i javiti roditeljima šta im dete radi.

Da li je u pitanju Tik-Tok izazov sredom ili nešto slično, nije važno. Međutim, ovom detetu je potreban hitan vaspitni tretman. Osim što ugrožava svoje zdravlje i život, ugrožava i sudbinu vozača i ko zna šta još!“, najavio je profesor.

Incident sa mladićem u Osijeku oglasio se i Centar za sigurniji internet (CSI), koji je u sastavu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, organizacije za zaštitu djece od zlostavljanja i seksualne eksploatacije na internetu. „Ponašanje mladića na snimku smatramo ugrožavanjem saobraćaja“, rekli su i dodali da on dovodi u opasnost svoj život i zdravlje drugih i da se radi o krivičnom delu, prenosi Telegram.

Oni su se osvrnuli na mogućnost da se radi o izazovu TikToka, ističući da se uključivanjem u opasne trendove i izazove pokazuju „mračna strana onlajn sveta“. Ne razmišljajući kritički o sadržaju, deca i mladi ljudi mogu da previde opasnosti koje izazovi nose sa sobom“, rekli su oni i napomenuli da je jedan od izazova koji se širio aplikacijom ležao na putu dok nije naišao automobil.

Šef CSI Tomislav Ramljak naglasio je da je "prvi korak u borbi protiv štetnog sadržaja prijavljivanje".

Odgovornost nas odraslih je da budemo u toku sa onim što se dešava u životima dece, a danas se to uveliko dešava na internetu“, rekao je Ramljak.

„Rešenje nije u tome da deci oduzimate mobilne telefone i zabranjujete im korišćenje društvenih mreža. Morate da razvijate odnos poverenja sa decom, da se iskreno interesujete za onlajn svet u kome žive. Treba da obrazujete sebe i decu. i sprečiti štetne posledice“, kažu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track