KO KRADE VERNIKE PO HRVATSKOJ? I katolici i protestanti nezadovoljni rezultatima popisa!
Foto: Profimedia

religija

KO KRADE VERNIKE PO HRVATSKOJ? I katolici i protestanti nezadovoljni rezultatima popisa!

Hrvatska -

Prema popisu stanovništva, izgleda da nije stradala samo katolička crkva, već i protestantske crkve u Hrvatskoj. Naime, nakon što je otkriveno da je broj katolika znatno veći nego što su pokazali prvi rezultati popisa, protestantske zajednice su preko Protestantske informativne agencije saopštile da se „rezultati popisa stanovništva ne poklapaju sa evidencijom samih verskih zajednica”, prenosi Večernji.hr

Naveden je primjer opštine Tordinci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje prema popisu ima 338 protestanata. „Ova opština obuhvata mesta Tordinci, Korođ, Antin i Mlaku. Korođ je pretežno protestantsko naselje (Mađari reformisane ili reformisane konfesije), a podaci o parohiji govore da ima više od 300 članova župe. U Tordincima deluje protestantska reformisana crkvena opština, koja broji preko 150 nominalnih članova ove parohije. Ima i pripadnika drugih Crkava reformatorskog nasleđa, pa je zbunjujuće da je broj protestanata u celoj opštini 338 (20,40%). Broj „ostalih hrišćana“ u opštini Tordinci je 48 (2,90%). Slična odstupanja, kada je u pitanju broj protestanata, javljaju se i u nekim drugim opštinama Osječko-baranjske županije“, prenosi IPA i dodaje da se, s druge strane, „broj praktikujućih vernika nikada ne poklapa sa brojem nominalnih vernika i svakako je mnogo manji od navedenih statističkih podataka“ i da je „moguće da je broj praktikujućih vernika zapravo u porastu u odnosu na nominalno uverenje, ali se takvi podaci teško mogu potvrditi statističkim testovima i rezultatima“. Navode i da se prema rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj hrišćanima izjašnjava 87,38 odsto stanovništva, a vernicima svih veroispovesti 89,76 odsto građana, što je i dalje veoma visok procenat.

„Ovde je, naravno, reč o onima koji se izjašnjavaju kao vernici, odnosno o nominalnim pripadnicima neke od institucionalnih veroispovesti ili vernicima koji se ne smatraju pripadnicima određene veroispovesti. Treba uzeti u obzir da se 1,72 odsto građana nije izjasnilo o verskoj pripadnosti, a 2,14 odsto je nepoznato da li su vernici ili ne. Ako pretpostavimo da su ispitanici koji se nisu izjasnili veroispovesti, odnosno "nepoznati" vernici ili ne, i dalje delimično vernici, procenat nominalnih vernika mogao bi biti i preko 90 odsto, kažu hrvatski protestanti.

Kurir.rs/Večernji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja