MEŠTANI HRVATSKOG SELA U VELIKOM STRAHU OD VUKOVA: Mi na dva metra, udaram ga kamenom a on...
Foto: Profimedia

neprijatno

MEŠTANI HRVATSKOG SELA U VELIKOM STRAHU OD VUKOVA: Mi na dva metra, udaram ga kamenom a on...

Hrvatska -

Meštani Kijeva, sela u zaleđu šibensko-kninske županije u strahu su zbog novih napada vukova. Nedavno su tamo stradale dve koze i jedno jare.

- Žao mi je. Ja ležim pored njih. Tu noćim. Pazim ih više nego sebe. Vuk i ja dva metra daleko smo jedno od drugoga, ja ga udaram kamenom, on ništa! Samo me pogleda, priča vlasnik OPG-a Stipe Ćulum kome je vuk ubio koze i jare, piše dnevnik.hr.

Međutim, ovo nije prvi put da vukovi napadaju u tom selu. Samo u Šibensko-kninskoj županiji mesečno od vuka strada 143 grla stoke.

- Poslednjih desetak dana se vuk pokazao. Pravi štetu na sitnoj stoci i lovačkim psima. Jednom Stjepanu je zaklao tri stoke, na Dinari je zaklao psa. Vuk je verovatno odvojen od čopora, kaže Jure Teskera, predsednik lovačke zadruge Kijevo.

Dodaje kako nema kuće u čije dvorište nije ušao vuk.

-Nazvao me jedan lovac. Kaže da je išao da bere pečurke i video je vuka. Verovatno čuje pse - kako laju i cvile pa čeka priliku, smatra Teskera.

- Takvo ponašanje, prirodno je za divlje životinje. Kroz vreme se vukovi naviknu na prisutnost ljudi i povezuju blizinu ljudske prisutnosti s dostupnošću hrane, što za njih može da predstavlja pozitivno iskustvo te se učestalost prilaska naseljima i ljudima zbog toga pojačava, kažu iz Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Vukovi su zaštićene životinje i ne smije ih se ubijati, a stočari po grlu zaklane stoke dobiju od 600 do 1000 kuna (9.300-15.500 dinara).

Kurir.rs/Večernji list/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track