UKRAJINCI OGORČENI STAVOM ZORANA MILANOVIĆA O KRIMU: Izjave predsednika Hrvatske smatramo NEPRIHVATLJIVIM
Foto: EPA/Daniel Kasap

PROTEST

UKRAJINCI OGORČENI STAVOM ZORANA MILANOVIĆA O KRIMU: Izjave predsednika Hrvatske smatramo NEPRIHVATLJIVIM

Hrvatska -

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je u utorak hrvatskog predsednika Zorana Milanovića jer je rekao da se Krim nikada neće vratiti pod ukrajinsku kontrolu, opisujući njegov komentar kao „neprihvatljiv“, prenosi Blic.

U izjavi u ponedeljak u kojoj je detaljno izložio svoj prigovor na to da Zagreb pruža vojnu pomoć Kijevu, Milanović je rekao da je „jasno da Krim više nikada neće biti deo Ukrajine“.

„Smatramo neprihvatljivim izjave predsednika Hrvatske, koje su zapravo doveli u sumnju teritorijalni integritet Ukrajine“, napisao je na Fejsbuku portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Hrvatski predsednik Zoran Milanovič veruje da Krim više nikada neće biti Ukrajina. Takođe je upozorio da se ne treba sukobljavati sa Rusijom, koja ima nuklearno oružje. Pitam se da li bi Zoran Milanović sa takvom retorikom mogao da postane predsednik svoje zemlje devedesetih godina prošlog veka, kada se Hrvatska borila za očuvanje svoje državnosti? Da li bi njegovi birači pristali da zažmure pred okupacijom dela teritorije svoje zemlje? Sumnjam", naveo je on.

Milanović je u ponedeljak izjavio da je "ludo" pomisliti da Rusija može biti poražena u konvencionalnom ratu i kritikovao zapadne nacije zbog snabdevanja Ukrajini teškim tenkovima i drugim oružjem.

Milanović je rekao novinarima u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu da je vojna pomoć koju zapadne zemlje pružaju Kijevu uzaludna i da će samo produžiti sukob.

- Protiv sam slanja bilo kakvog smrtonosnog oružja tamo, to produžava rat - rekao je Milanović o nastojanju Zapada da pomogne Ukrajini da okonča Putinovu ilegalnu i ničim izazvanu invaziju.

- Šta je cilj? Raspad Rusije, promena vlasti? Govori se i o razbijanju Rusije. To je mahnito - rekao je on.

Zoran Milanović
foto: EPA / Martial Trezzini

Milanović je izjavio i da Krim - poluostrvo koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine - nikada neće biti vraćeno Kijevu.

Ono što Zapad radi u vezi sa Ukrajinom je „duboko nemoralno jer nema rešenja (za rat),” rekao je Milanović novinarima tokom posete kasarni u istočnom gradu Petrinji.

- Jasno je da Krim više nikada neće biti deo Ukrajine - zaključio je on.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track