SUD U ZAMBIJI OSLOBODIO HRVATE: Četiri para optužena za trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata
Foto: Shutterstock

odbačena optužnica

SUD U ZAMBIJI OSLOBODIO HRVATE: Četiri para optužena za trgovinu ljudima i krivotvorenje dokumenata

Hrvatska -

Sud u zambijskom gradu Ndola odbacio je danas optužnicu protiv hrvatskih državljana za trgovanje decom, a dat im je rok da za 48 sati napustite zemlju, javila je danas Hina pozivajući se na Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP).

Četiri para iz Hrvatske uhapšena su početkom decembra na aerodromu u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima i u verodostojnost njihovih dokumenata o usvajanju maloletne dece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a pre dve sedmice pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uslove koje je odredio sud.

Po odbacivanju optužnice, osmoro Hrvata mora u roku od 48 sati da napusti Zambiju.

"U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom celog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć", navedeno je u saopštenju hrvatskog MVEP.

Zasad nije poznato šta će biti s decom koju su četiri para usvojila, a oduzeta su im nakon podizanja optužnice i o njima su brigu preuzeče sicuijakne vlasti Zambije.

Ministarstvo u današnjem saopštenju naglašava da je uhapšenim hrvatskim državljanima od prvog dana pružena konzularna pomoć u skladu sa Ustavom RH i Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track