NASTAVLJA SE DRAMA HRAVATA UHAPŠENIH U ZAMBIJI: Danas novo ročište, porodice očajne
Foto: Twitter@Mwebantu

najavljena nova diplomatska ofanziva

NASTAVLJA SE DRAMA HRAVATA UHAPŠENIH U ZAMBIJI: Danas novo ročište, porodice očajne

Hrvatska -

Osmoro Hrvata uhapšenih u Zambiji danas dolazi pred sud, na novo ročište. Trebalo bi biti jasnije zbog čega su opet u pritvoru, a zasad previše informacija nema.

"Pokušavamo da saznamo nešto od našeg advokata tamo, ali dobijamo informacije iz kojih se ne može puno toga iščitati", rekla je Sandra Marković, advokatica jedne od uhapšenih žena u Zambiji.

Zambija, Hrvati, Hrvati uhapšenu u Zambiji
foto: Twitter@Mwebantu

Danas bi u Ndoli trebalo da se održi ročište, ali nije do kraja jasno šta bi na njemu trebalo da se dogodi. Znaće se nešto više o optužnici na temelju koje su Hrvati opet uhapšeni, ali ne i postoji li mogućnost da ih puste da se brane sa slobode.

Sud u zambijskom gradu Ndoli pre tri dana je naložio da osmoro hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovine decom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhapšena na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Zambija, Hrvati, Hrvati uhapšenu u Zambiji
foto: AP Salim Dawood

"Meni sve postaje stresno, možete misliti kako je njihovom porodicama", rekla je advokatica kratko na pitanje kako rodbina sve to podnosi.

Još nakon novog hapšenja, advokatica je rekla da su porodica očajne.

Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica juče je najavio novu diplomatsku ofanzivu. Dodao je da je u "komunikaciji s advokatom tih osoba i da je veleposlanik Ante Cicvarić na putu prema tamo".

Na pitanje da li su usvojena deca hrvatska deca s obzirom da imaju važeća hrvatska dokumenta, ali da očito u Zambiji smatraju da je problem u načinu na koji su ti dokumenti dobijeni, da je deo ličnih dokumenata možda krivotvoren, ministar Malenica je rekao da oni imaju važeće hrvatske putne isprave i da Hrvatska nastavlja brigu o njima diplomatskim putem.

U medijima se pojavila informacija da su ponovo uhapšeni na osnovu prijave iz Hrvatske, ali ni advokatica ni ministar Malenica nisu imali informacija da li je to istina.

(Kurir.rs/Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track