SIRENE ODJEKUJU U RIJECI, SPROVEDENA POTPUNA EVAKUACIJA: U toku velika akcija u CRVENOJ ZONI grada, na snazi i zabrana LETOVA
Foto: Shutterstock

POČELO UKLANJANJE MINE

SIRENE ODJEKUJU U RIJECI, SPROVEDENA POTPUNA EVAKUACIJA: U toku velika akcija u CRVENOJ ZONI grada, na snazi i zabrana LETOVA

Hrvatska -

Oglašavanjem sirene početka opasnosti ujutro, desetak minuta nakon šest sati, počela je složena akcija izmeštanja i neutralizacije zaostale protivbrodske mine iz Drugog svetskog rata iz riječke luke.

Kako je najavljeno iz Štaba civilne zaštite Grada Rijeke, minu će plovilom prevesti na predviđenu lokaciju na moru u Riječkom zalivu i neutralisati. Uoči akcije sprovedena je potpuna evakuacija zbog sigurnosti i zaštite ljudskih života.

U subotu je iz zgrada u zoni neposredne potencijalne opasnosti u slučaju aktiviranja mine evakuisano oko 500 stanara. Sve je proteklo bez problema, većina je sama organizovala privremeni smeštaj, a manji deo smešten je u Dvorani mladosti na Trsatu, u kojoj su priređeni ležajevi i osveženje.

Podela na zone

Obustavljen je rad svih privrednih, preduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih delatnosti. Tokom subote s parkirališta u zoni opasnosti premeštena su parkirana vozila, s putničke obale u riječkoj luci privremeno su premeštena i sva plovila, a Riječki zaliv zatvoren je za plovidbu. Na snazi je i zabrana zone letova iznad riječke luke, posebno za dronove.

Područje uz riječku luku je radi sigurnosti podeljeno na "crvenu zonu" neposredne potencijalne opasnosti iz koje su evakuisani stanari i "žutu zonu." U "crvenoj zoni" su ulice oko Putničke obale, od trga Žabice i Krešimirove ulice na zapadu, preko Adamićeve ulice i Rive do Rive Boduli i gradske pijace na istoku grada.

U "crvenoj zoni" onemogućen je sav saobraćaj, pa se drumski saobraćaj odvija tzv. severnim koridorom središtem grada. Stanarima u "žutoj zoni" preporučeno je da ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine, a ugostiteljima da tokom akcije ne planiraju rad.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track