Najnovije vesti

PRST OTEKAO, GUŠENJE U GRUDIMA, A BOLOVI NEPODNOŠLJIVI! Vitu je ujela crna baba, a onda je krenula borba za njegov život
Ilustracija, Foto: printscreen

otrovni pauk

PRST OTEKAO, GUŠENJE U GRUDIMA, A BOLOVI NEPODNOŠLJIVI! Vitu je ujela crna baba, a onda je krenula borba za njegov život

Hrvatska

Otrovni pauk crna udovica ugrizao je pre nekoliko godina Hrvata Vitu Vicencija Mrđena iz Siverića, međunarodnog kinološkog sudiju, koji je zbog ujeda završio na petodnevnom oporavku u kninskoj Opštoj bolnici.

"Radio sam neke poslove po kući, nosio neke cevi sa namerom da malo sredim dvorište. Sve ove poslove sam radio u visokoj travi sa japankama na nogama. Nedugo zatim osetio sam ubod sličan ubodu komarca na srednjem prstu moje leve noge, ali u tom trenutku nisam obraćao posebnu pažnju", opisao je tada događaj koji je mogao biti koban.

Rekao je da nije posebno obraćao pažnju niti video bilo kakvog pauka, ali je nastavio sa poslom. Međutim, nešto kasnije je video da je prst otekao, a bolovi su bili sve teže izdržljivi.

"Prvo me uhvatila groznica, zatim visoka temperatura i neizdrživa bol u mišićima. Mislio sam da je korona jer sam imao slične simptome. Zbog kovida sam deset dana bio na kiseoniku u kninskoj bolnici. Uzeo sam test, testirao se, ali pokazuje negativan. Međutim, iz minuta u minut mi je sve teže. Odvezli su me u bolnicu i nakon kraćeg lečenja dijagnostikovali su ujed crne udovice", doda je ovaj Hrvat.

Vicencije Mrđen
foto: Printscreen/FB/Vicencije Mrdjen

Posle gotovo bezbolnog uboda, u narednih nekoliko sati došlo je do dramatične borbe koja se na kraju dobro završila.

"Lekari su preduzeli sve neophodne radnje. Posle nekoliko injekcija i intravenskih antibiotika, život je počeo da se vraća u do tada 'leš' telo", rekao je on pre četiri godine, navodeći da je sve ovo vreme bio oblivao hladni znojem, bolovi su postali nepodnošljivi, gušilo ga je u grudima, a svaki mišić i svaka kost kao da se raspadala. "Svašta sam proživeo, pa i nesrećnu koronu, ali nikada nisam doživeo ovakav bol", naglašava Mrđen.

Letnji meseci, posebno jul i avgust, su vreme kada se u Hrvatskoj najčešće pojavljuju pauci, uključujući i crne udovice. Iako ubod ovog opasnog insekta izaziva strašne i nepodnošljive bolove, a u slučaju ugrožene populacije, i smrt, zapravo nije agresivan ni napadački raspoložen, već do napada dolazi kada se insekt sa nepažnjom pritisne nepokrivenim delom tela, kao što je to bio slučaj sa Vitom, piše MONDO.

Opasna baba

Crna udovica ili crna baba, kako je još zovu u Dalmaciji, ima status najotrovnijeg evropskog pauka koji uglavnom živi u netaknutim predelima poput tavana ili dvorišnih prostora kao što su šupe. Međutim, leti se nešto češće može videti u blizini kuća ili u dvorištima skriveni u visokoj suvoj travi. Njen ugriz posebno može biti opasan za alergične osobe jer izaziva jaku reakciju koja se u početku manifestuje crvenilom, svrabom i oticanjem ugrizenog mesta.

0141140437, crna udovica, pauk
foto: Scott Camazine / Alamy / Alamy / Profimedia

Postoji zanimljiv mit o njoj i njenom otrovu, koji je 14 puta jači od zmije zvečarke, da nakon parenja ženka pojede svog mužjaka, što izaziva dodatni strah kod ljudi. I kako narod kaže, u strahu su velike oči, zbog čega je ovaj pauk dodatno označen kao veoma opasan insekt kojeg treba izbegavati u širokom luku.

Kurir.rs/Agroklub

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja