NAJAVLJENE PORESKE PROMENE U VEZI SA BAKŠIŠOM: Gosti već godinama traže jednu izmenu!

poreska reforma

NAJAVLJENE PORESKE PROMENE U VEZI SA BAKŠIŠOM: Gosti već godinama traže jednu izmenu!

Hrvatska -

Aktualnom poreskom reformom najavljeno je i određivanje poreskog tretiranja bakšiša, koje će se ubuduće u uslužnim delatnostima moći ostavljati i karticom. Neoporezovani iznos napojnica biće do 3.360 evra godišnje, dok će se iznos bakšiša iznad ovog neoporezovanog dela oporezivati po stopi od 20 odsto.

Zakonsku regulaciju neoporezovanog tretmana dela napojnice od Ministarstva finansija, Nacionalno udruženje ugostitelja tražilo je još 2019. godine, tvrdeći da je to potez koji će doneti dugoročno poboljšanje za turistički sektor. Udruženje ističe kako se time povećavaju prihodi zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, što je posebno važno zbog velikih problema s nedostatkom radne snage u celom sektoru.

Od ostalih poreskih izmena, koje je na poslednjoj sednici donela Vlada, precizirane su i postojeće mogućnosti doniranja u opšte korisne svrhe u iznosu većem od dva odsto prihoda prethodne godine, ako postoje programi i odluke nadležnih ministarstava, na primer, za gradnju sportske infrastrukture.

Omogućena je i opcija dodele dela u društvima s ograničenom odgovornošću, a ne samo deonica. To znači da će vlasnici dodelom udela moći da nagrade svoje zaposlene. Nadalje, poreskim izmenama rok za plaćanje poreza na dohodak utvrđen je na 28. februar, bez obzira na datum podnošenja prijave, a porez na dobit plaćaće se 30. aprila.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track