Slušaj vest

Možda nikad niste čuli za „pidoće“, ali gotovo sigurno ste ih probali – pod drugim imenom. Reč je o dagnjama, odnosno mošulama, školjkama iz porodice Mytilidae koje su omiljene u Dalmaciji, a rastu širom Jadrana. U Šibeniku ih zovu pidoće, a jedan od najpoznatijih uzgajivača, Krešimir Kovač, kaže da im ni Francuska – poznata po školjkama – nije ravna.

„Francuzi su ljubomorni, kažu da se ovakav kvalitet kod njih ne može naći“, ističe Kovač, čije se uzgajalište nalazi ispod Šibenskog mosta. Zovu ih i „crno zlato“, a na tržište ih plasiraju sveže, bez zamrzavanja – što im, kako kaže, daje ogromnu prednost u odnosu na uvozne školjke iz Španije, Italije ili Čilea.

Idealni uslovi i brz rast

Posebnost šibenskih pidoća, objašnjava Kovač, leži u spoju reke Krke i čistog morskog zaliva. „More ovde nije zagađeno, ima jako malo organskih materija, što znači da su školjke izuzetno čiste. Za 15 meseci narastu do konzumnog oblika – što je za evropske uslove veoma brzo“, kaže on.

dagnjee.jpg
Foto: Printscreen YouTube

Njegova koleginica Ivana je još pre tri godine otvorila kušaonicu školjki na Šibenskom mostu. Danas u nju dolaze i lokalci i turisti, ali i vlasnici restorana – njih oko 40 trenutno sarađuje s Kovačem.

Planira širenje proizvodnje i uvođenje Jakobove kapice

Zahvaljujući rastućoj potražnji, Kovač planira da proizvodnju poveća na 100 tona godišnje, a već sledeće godine u ponudi bi mogla da se nađe još jedna delikatesa – Jakobova kapica, poznata i kao San Žak. Trenutno, u saradnji sa splitskim sveučilištem, ispituje uslove za njen uzgoj.

„Plan postoji, kapaciteti postoje, a tržište je spremno – sad je na nama“, zaključuje Kovač.

Kurir.rs/Dnevno.hr