DETALJI OPTUŽBE PROTIV HRVATSKOG MINISTRA ODBRANE: Krstičevića terete za masakr srpskih žena i dece
Foto: Printscreen YouTube

Otkrio hrvatski Nacional

DETALJI OPTUŽBE PROTIV HRVATSKOG MINISTRA ODBRANE: Krstičevića terete za masakr srpskih žena i dece

Hrvatska -

Potpredsednika Vlade Hrvatske i ministra odbrane Damira Krstičevića terete za ratni zločin nad srpskim civilima kod Jajca, piše zagrebački Nacional, pozivajući se na informacije iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke.

Hrvatski nedeljnik obelodanio je, kako tvrdi, do sada "nepoznate i zataškavane" prijave protiv Krstičevića, zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima.

Najnoviji broj tog nedeljnika navodi se da je reč o ratnom zločinu počinjenom tokom akcije Maestral 13. septembra 1995. u selu Bravnice, nedaleko od Jajca.

"Nakon što su 13. septembra 1995. godine pripadnici Vojske Hrvatske napali Srbobran (Donji Vakuf), srpsko stanovništvo sa tog područja, među kojima je bilo najviše žena, dece i staraca, bežeći pred njihovim napadom krenulo je ka Jajcu i Banjaluci. Kolonu koja se kretala od Srbobrana ka Jajcu napali su 13. septembra 1995. godine, kod sela Bravnice, na oko tri kilometra ispred Jajca, pripadnici Vojske Hrvatske, koji su ih sačekali u zasedi i počeli nemilosrdno ubijati", navodi Nacional.

Ističe se da je reč o nenaoružanim i potpuno zatečenim civilima, u izbegličkoj koloni, koji nisu pružali nikakav otpor.

"Prilikom tog napada neki su odmah ubijeni, a neki su ranjeni. Prema iskazima svedoka, samo u jednom autobusu, usred vatre koju su otvorili pripadnici Vojske Hrvatske, ubijeno je i ranjeno više od polovine putnika, da bi taj isti autobus sa žrtvama potom gađali zoljom i zapalili sa preostalim ranjenima i mrtvima", stoji u tekstu.

Nacional priču o Krstičeviću donosi na naslovnoj strani, pod naslovom Krstičevića terete za masakr 32 izbeglice, žena i dece, uz napomenu da je reč o dosad nepoznatim i zataškavanim krivičnim prijavama protiv potpredsednika Vlade Hrvatske zbog ratnog zločina.

Nedeljnik citira i Krstičevića, koji tvrdi: "Nemam veze sa tim, moja jedinica tamo nije bila".

"Slučaj Krstičević" pokrenut je nakon hapšenja 10 hrvatskih državljana u Orašju, u Bosni i Hercegovini, koji se terete za ratni zločin nad srpskim civilima. Nakon tog hapšenja, početkom ovog meseca, naime, Krstičević je iznenada otkazao odlazak u Sarajevo, što su mu savetovale bezbednosne službe, koje, kako se navodi, nisu mogle da mu garantuju bezbednost.

Uveren da se ne plaši hapšenja i da je čist, Krstičević je prošle nedelje boravio na teritoriji BiH, ali u Međugorju, gde se sastao sa svojom bosanskohercegovačkom koleginicom. „Nacional“, međutim, navodi da se predmet protiv Krstičevića u Tužilaštvu BiH vodi pod brojem KT-RZ-192/05, a u kojem su pored aktuelnog ministra osumnjičeni Tihomir Blaškić, Stanko Sopta, Mario Petrović… N

apominje se da je sadržaj tog predmeta za zagrebački nedeljnik otkrio Republički centar za istraživanje ratnih zločina iz Banjaluke.

"Prema saznanjima kojima Centar raspolaže, Krstičević je osumnjičen kao komandant 4. gardijske brigade Vojske Republike Hrvatske iz Splita, koja je u vreme izvršenja krivičnog dela ratnog zločina borbeno delovala na području opštine Jajce", rekli su neimenovani izvori iz tog centra.

(RS-SPUTNJIK)

IME MU NA SPISKU ZA HAPŠENJE ZBOG RATNIH ZLOČINA: Hrvatski minisrtar odbrane otkazao put u Sarajevo

PANIKA U SABORU: Hrvatski ministar odbrane pod istragom Tužilaštva BiH!

EVO KOMPLETNOG SPISKA: Protiv ovih 3.097 ljudi u BiH je odneta krivična prijava zbog ratnog zločina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track