EVO ŠTA STUDENTKINJA IZ SPLITA PORUČUJE VLADI: Mi nemamo ni za burek, a vi drvite o reformama!
Foto: Printscreen Slobodna Dalmacija/Božidar Vukičević/EPH

NIJE IH SRAMOTA

EVO ŠTA STUDENTKINJA IZ SPLITA PORUČUJE VLADI: Mi nemamo ni za burek, a vi drvite o reformama!

Hrvatska -

SPLIT - "Mi nemamo ni za burek, a oni gore u Ministarstvu samo drve o reformama, planovima i programima. Pitajte ih kada će nam više isplatiti stipendije, jer je nama faks počeo na jesen, a dočekaćemo i leto bez kune u džepu", napisala je u svom otvorenom pismu hrvatskoj Vladi studentkinja Matea Brajković

Grupi studenata je dozlogrdilo da čekaju zasluženu državnu pomoć. Prošlo je, naime, već punih osam meseci od početka tekuće akademske godine, a više od pet hiljada uspešnih studenata iz cele Hrvatske, dobitnika državnih stipendija, i to mahom onih iz siromašnijih porodica, još uvek nije dobilo ni jedne jedine lipe te pomoći.

Mesečno im pripada 1200 kuna na osnovi ove stipendije, što su, za njihove pojmove, ogromna sredstva, pa mnogi jedva spajaju kraj s krajem. Neki su bili primorani da potraže privremene poslove da bi preživeli. Muškarci uglavnom konobare i fizikališu, a devojke rade kao hostese i promototerke... Sav njihov bes i očaj mlada je Opuzenka Matea Brajković, studentkinja pete godine studija Trgovinskog poslovanja na splitskom Odseku stručnih studija, sažela u otvorenom pismu hrvatskoj Vladi.

"S obzirom na to da nas Država i Ministarstvo nauke, obrazovanja i sporta već mesec dana sistemski ignoriše, prisiljeni smo da s eobratimo medijima i tražimo odgovore na naša pitanja. Ove godine konkurs je objavljen 18. januara 2016. godine, tri meseca od početka akademske godine, a posle objavljivanja privremenih rezultata, 8. aprila 2016., još čekamo konačne rezultate. Nakon konačnih rezultata MZOS nam dostavlja ugovore, koje mi potpisujemo i šaljemo natrag u MZOS. To znači da prvu uplatu stipendije ne možemo da dobijemo bar još mesec dana", piše Matea u ime 5154 studenta čija su imena na privremenoj rang-listi.

"Puno studenata i njihovih roditelja se zadužuje kako bi mogli da pokriju troškove studiranja, a naročito su pogođeni oni koji žive izvan mesta studiranja. Sve veći broj nas mora da radi uz studij, ali ima i onih koji to, uz najbolju želju, ne mogu, jer im obaveze na fakultetu ne ostavljaju prostora za rad sa strane. Mene samo čudi zbog čega se i ranije studenti zbog ovoga nisu pobunili, nego samo ćute i čekaju. Osim toga, glupo je i što oni nama isplaćuju stipendije samo od januara do septembra, dakle 9 meseci, a godina traje 12 - kaže nam ova Opuzenka.

"Nema smisla isplaćivati stipendiju krajem godine, jer nam je ona potrebna od početka akademske godine, a ne na kraju letnJog semestra. Tada mnogi studenti već iseljavaju iz studentskih domova i stanova, a na pomoć roditelja se ne mogu osloniti zbog imovinskog stanja porodice. Želimo da nam ministar objasni zašto moramo da čekamo ovoliko! Kome je uopšte u interesu da se ovoliko čeka i postoji li uopšte novac za naše stipendije!? Hoće li i iduće godine biti isti besmisleni princip isplate stipendija? - pitanja su koja muče Mateu Brajković i još 5154 studenta.

Iako je krajnje razočarana odnosom Ministarstva prema studentima, kaže da očekuje odgovore na ova pitanja i da preispitaju ovaj način isplate stipendija.

(Slobodna Dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track