HRVATSKA U PROBLEMU: Ako Mađarska zatvori granicu, izbeglice masovno kreću preko BiH!
Foto: Reuters/Marko Đurica

Hrvatski mediji upozorili

HRVATSKA U PROBLEMU: Ako Mađarska zatvori granicu, izbeglice masovno kreću preko BiH!

Hrvatska -
Po tom scenariju, Zagreb bi ostao potpuno nemoćan zbog više od 1.000 kilometara duge granice sa BiH koju je praktično nemoguće nadzirati u potpunosti

ZAGREB - Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter u ponedeljak je najavio mogućnost potpunog zatvaranja granice sa Hrvatskom, što bi promenilo rutu izbeglica na Balkanu i trasu ulaska u Hrvatsku, upozoravaju hrvatski mediji.

Po tom scenariju, izbeglice i migranti ne bi imali izbora nego da u Hrvatsku uđu preko Bosne i Hercegovine. Tada bi, upozoravaju hrvatski mediji, Zagreb ostao potpuno nemoćan zbog više od 1.000 kilometara duge granice sa BiH koju je praktično nemoguće nadzirati u potpunosti.

Podsetimo, Pinter je istakao da vlada ne može da zna kada će to biti jer sve zavisi od priliva izbeglica i migranata iz Hrvatske prema Mađarskoj. Hrvatski mediji prenose kako će mađarski premijer Viktor Orban prije zatvaranja granice zatražiti podršku od Višegradske grupe, udruženja četiri države među kojima su Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska.

Članice se uveliko protive prilivu izbeglica i kvotama koje im je dodelio Brisel kada je reč o prihvatanju ljudi sa Bliskog istoka na nivou Evropske unije, piše Jutarnji list koji ističe da podrška tri partnerske zemlje ne bi trebalo da izostane.

Hrvatski mediji naglašavaju da bi se zatvaranjem mađarsko-hrvatske granice otvorio novi problem koji bi zahtevao veći angažman Slovenije i Austrije, na čiju podršku računa zvanični Zagreb. S druge strane, jedan od načina prigušenja problema jeste ponovno privremeno zatvaranje granica sa Srbijom, piše Jutarnji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track