HRVATSKA POLICIJA: Napali smo novinare jer su ilegalno prešli granični prelaz
Foto: Profimedia

Objašnjenje

HRVATSKA POLICIJA: Napali smo novinare jer su ilegalno prešli granični prelaz

Hrvatska -
Svaki novinar, kako ističu u hrvatskoj policiji, mora da poštuje dogovoreni način rada, na obostranu korist.

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su dvojica novinara stranih agencija ilegalno ušla u Hrvatsku, te da je njihov rad onemogućen uz, kako se navodi, "poštovanje policijskih pravila i upozorenja". Hrvatska policija napala je danas, u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo-Bapska, novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a.

"Uvažavajući i ceneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koji prate migracijski tok u Hrvatskoj, zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izveštavanju, međutim, u navedenom slučaju nema mesta negodovanju i kritici policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i sa pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Srbije", navodi se u saopštenju koje je prenela televizija N1.

U hrvatskom MUP-u objašnjavaju i da su dvojica novinara time prekršila pravne propise i pravila komunikacije u kriznim uslovima. Svaki novinar, kako ističu u hrvatskoj policiji, mora da poštuje dogovoreni način rada, na obostranu korist.

"Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštovanje policijskih uputstava i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskih legitimacija, a prelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prelazima s urednom dokumentacijom", navodi hrvatski MUP. Iz MUP-a su pozvali novinarske ekipe da poštuju dogovoren način izveštavanja, kao i na strpljenje prilikom rada na terenu.

Napominju da je od početka migrantske krize uspostavljen i dogovoren način komuniciranja sa predstavnicima medija, koji je objavljen na internet stranici MUP-a. Na taj način dogovoren je način izveštavanja, kako sa graničnih prielaza, tako i iz objekata u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track