HRVATSKA PRETI Kovač: Srbija ne može u EU dok ne ispuni dva uslova!
Foto: Ap

imaju nove zahteve

HRVATSKA PRETI Kovač: Srbija ne može u EU dok ne ispuni dva uslova!

Hrvatska -
ZAGREB - Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač izjavio je da Hrvatska ima dva uslovi za zaključenje pristupnih pregovora EU sa Srbijom

Kovač je rekao da Hrvatska insistira na stavu da se promeni zakon o ratnim zločinima, te državno-sporazumna prava za hrvatsku manjinu budu uslovi za zaključenje pristupnih pregovora sa Srbijom.

Kao što je Beograd, pod pritiskom EU, počeo da odnose sa Prištinom usmerava u dobrosusedske, mora promeniti zakon o ratnim zločinima, kao i da državno-sporazumno reguliše prava hrvatske manjine. Želimo da te tačke budu uslovi u pregovorima, kao i da moraju biti primenjene tokom pregovora", rekao je Kovač u intervjuu austrijskoj agenciji APA. "U suprotnom, pregovori neće biti zaključeni“, uveren je Kovač. On je podsetio da je Srbija zbog traženog dijaloga sa Prištinom dve godine čekala na početak pristupnih pregovora i istakao da se Beograd zbog toga nikome nije žalio. „Zagreb sada traži ukidanje jednog zakona koji sudovima u Srbiji omogućava suđenje za ratne zločine počinjene na prostoru cele bivše Jugoslavije. To nije u skladu sa duhom pomirenja i dobrosusedske saradnje“, istakao je on. Kovač je istakao da Hrvatska želi sa Srbijom da ima partnerstvo, kao što postoji između Nemačke i Francuske. „Partnerstvo ne znači da Srbija sebe predstavlja kao sudiju za čitav prostor bivše Jugoslavije i time i za Hrvatsku. To je neprihvatljivo i Hrvatska očekuje da taj zakon bude promenjen“, naglasio je on. Stanje u konfliktu sa Slovenijom oko granice na moru Kovač vidi relaksiranije, prenosi APA. Prema njegovim rečima, Hrvatska teži ka bilateralnom rešenju na osnovu međunarodnog prava. „Možda možemo da prihvatimo posredovanje, zašto da ne“, konstatovao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track