HRVATSKI MEDIJI: Karamarko sutra podnosi ostavku
Foto: Fonet/AP

Kriza u vladi

HRVATSKI MEDIJI: Karamarko sutra podnosi ostavku

Hrvatska -

Predsednik vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko sutra podnosi ostavku na mesto prvog potpredsednika Vlade, javili su večeras hrvatski mediji, pozivajući se na izvore bliske HDZ.

"Večernji list" je na portalu objavio da će Karamarko podneti ostavku nezavisno od odluke Povereništva za odlučivanje o sukobu interesa koje sutra odlučuje da li je Karamarko bio u sukobu interesa zbog poslovne saradnje firme njegove supruge Ane s lobistom madjarske naftne kompanije MOL i s Karamarkovim prijateljem Josipom Petrovićem. Upravo je zbog te afere, u javnosti poznate pod nazivom "Konsultantica", izbila velika kriza vlasti.

Hrvatski mediji navode da je Karamarkova ostavka deo strategije kojom HDZ želi da se lakše reši premijera Tihomira Oreškovića, čiji je opoziv inicirala u Saboru. Uz to, kako se navodi, Karamarko želi da pokaže da neće biti teret budućoj vladi koju bi vodio aktuelni ministar finansija Zdravko Marić.

Zahtev za izglasavanje nepoverenje premijeru Oreškoviću predložio je HDZ, pošto je Orešković tražio od odstupe oba potpredsednika Vlade - lideri HDZ Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov.

HDZ želi da opozivom premijera sruši vladu i pokuša da formira novu, bez Mosta, za šta mu treba podrška 76 poslanika. Partner HDZ u Vladi, Most i dalje stoji uz Oreškovića koji je poručio da će podršku tražiti u Saboru.

S druge strane, opozociona SDP pokušava da sruši vladu raspuštanjem Sabora i raspisivajem izbora, za šta joj treba podrška takodje 76 poslanika.

Prema poslednjim informacijama, ni jedna strana zasad nema dovoljan broj glasova.

Hrvatska je u ozbiljnoj krizi vlasti pošto je u medijima otkrivena afera "Konsultantica", odnosno poslovna povezanost marketinške firme "Drimia" supruge prvog potpredsednika vlade Tomislava Karamarka, s firmom njegovog prijatelja Josipa Petrovića, konsultanta madjarskog MOL-a s kojim je Hrvatska u sudskom sporu oko naftne kompanije Ina.

Do 18. jula u Saboru treba da se glasa i o nepoverenja Tomislavu Karamarku. Taj zahtev pokrenula je opozicija, a Most je najavio da će glasati za njegov opoziv.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track