(VIDEO) HRVATSKI MINISTAR POLICIJE DOČEKUJE IZBEGLICE: Selam alejkum, maj nejm is Ranko...
Foto: Printscreen Youtube

Promenio ploču

(VIDEO) HRVATSKI MINISTAR POLICIJE DOČEKUJE IZBEGLICE: Selam alejkum, maj nejm is Ranko...

Hrvatska -
Ako bilo ko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovde i dobiti", poručio je izbeglicama Ranko Ostojić, .

OPATOVAC - Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić je jutros lično dočekao svaki autobus s izbeglicama iz Tovarnika i obratio im se.

U autobusu ih je pozdravio sa "Selam alejkum" i na engleskom se predstavio. Objasnio je izbjeglicama da će u prihvatilištu biti najviše 36 sati, te da će dobiti hranu, vodu i ostale potrepštine.

"Ako bilo ko bude tražio azil u Hrvatskoj, on će ga ovde i dobiti", poručio je Ostojić.

U novom prihvatnom centru u Opatovcu u Hrvatskoj nalazi se nešto više od hiljadu izbeglica. Za razliku od ranijih dana, kada je u Tovarniku situacija bila haotična i na trenutke u rasulu, u Opatovcu je bitno smanjena nivo napetosti, tvrde u Crvenom krstu.

"Sad su im dostupne informacije o svemu što ih zanima. Uslovi su mnogo bolji. Imaju sklonište od kiše i znaju da će ovde biti samo privremeno. Organiziovali smo prevodioce s engleskog, arapskog i farsija", kaže Katarina Zorić, portparol Crvenog krsta Republike Hrvatske, prenosi 24sata.hr.

Prema posljednjim informacijama, na graničnom prijelazu između Šida i Tovarnika ulazak u Hrvatsku čeka nekoliko stotina izbjeglica. Po njih dolaze autobusi, prevoze ih u novi prihvatni centar u Opatovcu gde ih registruju i, kad dođu na red, odvoze dalje prema graničnim prelazima s Mađarskom i Slovenijom.

(klix,ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track