HRVATSKI MINISTAR PRAVOSUĐA: Problem je što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet
Foto: Printscreen YouTube

I to je došlo na dnevni red

HRVATSKI MINISTAR PRAVOSUĐA: Problem je što Hrvati u BiH nemaju svoj entitet

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje izjavio je da su poslednja dešavanja u BiH, uključujući i hapšenja visokih oficira HVO-a po nalogu Državnog tužilaštva u Posavini, rezultat činjenice da bosanskohercegovački Hrvati nemaju svoj etnitet.

"Reći ću vam neke od ključnih problema koji su doveli do ovoga. Institucionalno nepostojanje čvrste baze za Hrvate. Hrvati nemaju svoj entitet i to je jedan od glavnih problema hrvatske pozicije u BiH", kazao je Šprlje, gostujući nedavno na HRT, preneli su bosanski mediji.

LIDER BOSANSKIH HRVATA: Nismo zaboravili Herceg Bosnu, ona je aktuelnija nego ikad pre

On je dodao da se to mora otvoreno reći i istakao da "Hrvati zbog svega toga nemaju bitne elemente postupanja u ovakvim situacijama". Takođe, kako kaže, BiH je slabije funkcionalna država i veća je mogućnost manipulacije u slabim državama.

"Vi u Hrvatskoj, Francuskoj, Austriji ne možete manipulirati ovakvim optužnicama. Imate to da zbog takvog rata za pozicije unutar raznih institucija postajete manipulisani u svrhu političkih situacija", zaključio je Šprlje. On je, kako navodi Avaz, najavio optužnice protiv generala Armije BiH dodavši da se grupa ljudi u Hrvatskoj bavi istraživanjem tog pitanja te da će se po prikupljanju dokaza, dokumentacija biti predata tužilaštvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track