ISPOVEST ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA IZ HRVATSKE: Molila sam muža za hranu, a on je i sina terao da me tuče
Foto: Thinkstock

Da se nikome ne ponovi

ISPOVEST ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA IZ HRVATSKE: Molila sam muža za hranu, a on je i sina terao da me tuče

Hrvatska -

Ivanka i njen sin su 13 meseci smešteni u Skloništu za žrtve porodičnog nasilja. Pobegla je od muža zlostavljača koga je godinama morala da moli za hranu i izlazak iz kuće

Krenulo je polako, gotovo neprimetno, malim zabranama, priča Ivanka koja je sa sinom već 13 meseci smeštena u Sklonište za žrtve porodičnog nasilja.

"Onda su zabrane postajale sve strože, ništa se više nije moglo bez njegovog dopuštenja. Govorio mi je da ništa ne znam. Branio mi je druženje s prijateljicama. Branio je i da dolaze kod mene. Na kraju mi je zabranio i viđanje s dvema punoletnim ćerkama iz prvog braka. Nije mi dao ni da pozdravljam komšije. Ni da radim, govorio je da on zarađuje dovoljno", priča Ivanka (49) koja je pretrpela godine psihičkog, fizičkog i ekonomskog zlostavljanja od strane tadašnjeg partnera i oca deteta.

Foto: SHutterstock
Foto: SHutterstock

"Kupovinu je obavljao sam. I to sve samo šta on voli. Molila sam ga da kupi koju papriku ili paradajz da nam sin pojede nešto zdravo, ali se izdero na mene", dodaje.

Bila je spremna da trpi zbog sina

Tada je već postala svesna da živi sa zlostavljačem. Nenadano je završila na operaciji. Puštena je na kućnu negu, sa savetom da tri meseca odmara. Nije mogla ni da sedi, a da se ne onesvesti. Nije mogla ni sama u toalet, niti da se okupa. Dete joj je pomagalo. Preživela je nezamislivo. Od nje se očekivalo da radi sve.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Onda je počeo da se iskaljuje i na sinu. Tukao ga je i terao iz kuće. Najgore je bilo, priča Ivanka, kad bi se vratio pijan iz kafića ili kladionice. Tada bi kažnjavao sina i terao ga nepomično gleda u zid dok on ne kaže da je dosta.

Terao bi ga da jede slatka peciva iako dete ne podnosi šećer i ima želučane probleme. Nekad bi ga naterao i da udara majku, a on bi to od straha i uradio.

Skupila je dete i otišla da traži pomoć

Jednog dana je sin došao i rekao: "Mama, samo da imamo gde da odemo i da možemo sami da platimo režije, ja bih otišao".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

To je Ivanku potpuno slomilo. Shvatila je da nema ništa od deljenja krova s nasilnikom. Ćerka joj je pomogla da dobije pomoć u Centru za socijalnu pomoć. Sin joj je bio u školi, a onda je slagala muža da mora da izađe po lekove. Otišla je u Sklonište i tu je poslednjih 13 meseci...

Čeka kraj razvoda, završila je tečaj medicinske masaže i nada se boljem životu. Žao joj je jedino što nije pre progledala...

(24sata.hr)

NE TOLERIŠITE ZLOSTAVLJANJE, PRIJAVITE NASILNIKA! Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

ŠOKANTNA ISPOVEST POZNATE GLUMICE: Preživela sam seksualno zlostavljanje, silovanje i incest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track