IZVEŠTAJ CIA O SUĐENJU STEPINCU: Ustaške organizacije i sveštenstvo ga podržavali sve vreme
Foto: Profimedia

Isplivali detalji

IZVEŠTAJ CIA O SUĐENJU STEPINCU: Ustaške organizacije i sveštenstvo ga podržavali sve vreme

Hrvatska -

Centralna obaveštajna agencija decenijama je špijunirala koga je stigla pa su mrežu špijuna imali čak i po komunističkim državama. U nedavno objavljenoj arhivi zakopan je izveštaj o aktivnostima u Jugoslaviji nakon Drugog svetskog rata.

A na strani i po teksta nalazi se dovoljno informacija za desetak špijunskih romana. Od ustaških gerilaca, do vešanja saveznih službenika, navodnih streljanja seljaka zbog odmazde i nameštenih izbora, sve to spominje CIA.

"Nezadovoljstvo trenutnim režimom raste iz dana u dan kao rezultat nezadovoljstva diktatorskim metodama korišćenim na nedavnim izborima i javnim nezadovoljstvom zbog suđenja Stepincu. Iako je javno nezadovoljstvo zasad ograničeno samo pojačanom aktivnošću krstaša i pasivnim otporom seljaka, moral među ljudima očigledno pada", piše u tom izveštaju od 30. januara 1947. godine.

Bitno je naglasiti da je sa samog izveštaja oznaka tajnosti bila skinuta u septembru 1999. godine, ali tek ovih dana su podaci postali dostupni i široj javnosti.

"Izbori 11. oktobra 1946. godine protekli su u maniri najvećih diktatora i popratili su ih veliki propagandski napori. Tipično za propagandu, organizovan je i lažni pogreb na ulicama Zagreba. Okupljeni oko velikog sanduka s natpisom "Reakcija" u pratnji su bili ljudi maskirani u jugoslovenskog kralja Petra, Mačeka, Antu Pavelića, nadbiskupa Stepinca, generala Mihajlovića, nemačkog generala SS-a, ustaškog generala i britanskog i američkog vojnika", piše u izveštaju o političkim nemirima u Hrvatskoj.

Kako dalje pišu analitičari CIA: "Na sam dan izbora, sa zvučnika su treštali pozivi na glasanje. Svi koji ne bi glasali proglašeni su reakcionarima i narodnim neprijateljima koje treba likvidirati. Oni koji nisu glasali do podneva su prisilno oterani do glasačkih mesta".

Informacije u izveštaju prikupljane su tokom novembra 1946. godine, a tiču se čak i famoznih izbora 11. novembra i mogućih izbornih prevara. "U drugom izbornom okrugu prve zagrebačke regije, glavni kandidat za zamenika bio doktor Svetozar Ritig (trenutno ministar bez portfelja u hrvatskoj saveznoj vladi). Nakon izbora, izvori su razgovarali s predsednikom izbornog povereništva za taj okrug koji je rekao da je Ritig zapravo dobio jako malo glasova. U službenim rezultatima stoji da je Ritig dobio dvadesetak glasova više od drugog kandidata Benjaka i gotovo 1.000 glasova više od trećeg, Rasunina", piše u izveštaju. Hrvatsku i jugoslovensku političku javnost tih dana je okupiralo suđenje nadbiskupu Alojziju Stepincu, a ni američkim obaveštajcima nije promaklo: "Stepinčevo suđenje nije imalo učinak kakvom su se komunisti nadali. Njegovi sledbenici se i dalje nadaju da će Vatikan urgirati kako bi Stepinac izašao na slobodu. Detalji slučaja su postali poznati javnosti zato što po Hrvatskoj cirkulišu ilegalni leci, a katolički sveštenici usmeno prenose informacije. Posećenost liturgija je u porastu nakon početka suđenja, osim u crkvi Svetog Marka u Zagrebu gde pro-partizanski sveštenik Ritig drži misu". Iako danas vlada uverenje da je tranzicija vlasti nakon Drugog svetskog rata bila relativno mirna, ovaj izveštaj kaže da to baš i nije bilo tako.

"U znak protesta protiv režima, poljoprivrednici i dalje odbijaju da prodaju svoje proizvode državnim otkupljivačima. U regiji između Našica i Donjeg Miholjca, vlasti su zaustavile otkup voća i povrća otkako je relativno nedavno obešeno pet otkupljivača. Pasivni otpor poljoprivrednika uključuje i odbijanje plaćanja poreza i odbijanje saradnje s predstavnicima saveznih vlasti", piše CIA. Ustaški gerilci Krstaši nastavili su borbe i nakon službenog prekida neprijateljstava, uostalom, tako su i nacistički gerilci ratovali još neko vreme nakon Drugog svetskog rata.

"Pre nekog vremena su Krstaši zaplenili i spalili arhiv lokalnog Nacionalnog komiteta u Titovom rodnom Kumrovcu. Članovima komiteta su pretili smrću ako ne prestanu da sarađuju s komunističkim vlastima. U toj situaciji je ubijen i jedan oficir jugoslovenske vojske, a kružile su glasine da su partizani ubijali seljake u znak odmazde", piše u izveštaju CIA.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track