IVO JOSIPOVIĆ UPOZORAVA: Ustaška zmija gmiže i sikće Hrvatskom!
Foto: Beta

Zlo ne spava

IVO JOSIPOVIĆ UPOZORAVA: Ustaška zmija gmiže i sikće Hrvatskom!

Hrvatska -
ZAGREB - Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da u hrvatskom društvu i dalje postoji "ustaška zmija"

- Ustaška zmija apsolutno postoji u hrvatskom javnom i političkom životu. Mislim da ste čuli kako sikće pre neki dan na protestima - rekao je Josipović aludirajući na uzvike "Za dom, spremni", koji su se orili prošle sedmice na protestima podrške Z1 televiziji, koja je kažnjena zbog govora mržnje upućenog Srbima.

- Kad kažem ustaška zmija mislim na jedan mentalitet koji glorifikuje ustaštvo, koji zagovara vrednosti, ili čak bih rekao nevrednosti koje su postojale za vreme ustaškog režima. Nakon Poljuda i poslednjih protesta u to niko ne treba da sumnja - objasnio je Josipović.

Na pitanje vidi li taj deo i u novoj hrvatskoj vlasti Josipović je rekao da se "ne bi usudio bilo koga da okarakteriše ustašom", što se posebno odnosi na "izabrane funkcionere", ali ne isključuje mogućnost da se potvrdi da je to tako.

- Vidimo da postoje neki ministri koji su pokazivali određene simpatije za to prošlo vreme. Nadam se da u svom službenom delovanju neće pokazivati slične trendove - dodao je Josipović.

U novoj hrvatskoj Vladi sedi Zlatko Hasanbegović, veliki poštovaoc ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a funkciju ministra boraca zbog niza afera nakon samo šest dana napustio je Mijo Crnoja, koji je najavljivao da će objaviti spisak agresora i izdajnika Hrvatske.

Stotine građana okupile su se u ponedeljak uveče u glavnom gradu Hrvatske na protestu "izdajnika", u organizaciji Radničkog fronta. Miljenka Ćurković poručila je da su okupljeni "priznali" da su izdajnici zato što ne žele da predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko određuje šta sme da se govori u javnosti.

Ćurkovićeva je dodala da okupljeni ne misle da je mržnja prema drugačijima nešto pozitivno, niti da ikoga treba mrzeti zato što je "Srbin, musliman, Jugosloven ili ateista". Okupljeni su poručili i da ne žele da simpatizeri NDH-a budu ministri kulture. U Radničkom frontu ističu da se u Hrvatskoj dešava uspon neofašizma i desnog autoritarizma.

(Glas Srpske)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track