KAPETAN DRAGAN NEGIRAO KRIVICU: Nisam kriv za ratne zločine
Foto: Profimedia

Vasiljković na sudu

KAPETAN DRAGAN NEGIRAO KRIVICU: Nisam kriv za ratne zločine

Hrvatska -

Dragan Vasiljković poznat kao kapetan Dragan izjavio je danas na pripremnom ročištu u Splitu da se ne smatra krivim za optužbe Državnog tužilaštva koje ga tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u ratu u Hrvatskoj.

Optužba je predložila ispitivanje više od 50 svedoka, uključujući i suprugu nemačkog novinara Egona Skotlanda, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu, preneo je Index.hr.

Vasiljković se tereti da je sačinio plan napada i izdao naređenje o neselektivnom gađanju ciljeva u cilju zastrašivanja hrvatskog stanovništva kako bi se ono primoralo na beg.

U optužnici se navodi i da je 1991. godine dozvoljavao maltretiranje zarobljenih policajaca i civila u zatvoru u kninskoj tvrđavi, kao i da je i sam udarao zarobljenike.

Optužen je i da je naredio likvidaciju dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika u Bruškoj kod Benkovca 1993. godine.

Vasiljković, koji ima srpski i australijski pasoš, pre godinu dana je cx izručen iz Australije posle desetogodišnje pravne borbe. Tražio je da mu ne sude u Splitu i ponudio jemstvo od pet miliona kuna za odbranu sa slobode.

On je uveren da mu je postupak smešten iz šovinističkih pobuda, ali na smeštaj u zatvoru i tretman nema nikakve primedbe.

Branilac Slađana Čanković najavila je da će sudiji Damiru Romcu pisano predati listu svedoka koje žele da saslušaju.

Suđenje počinje 20. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track