KARANTIN U HRVATSKOJ ZBOG STRAŠNE ZARAZE: Celo selo blokirano zbog ptičjeg gripa
Foto: Shutter

Pošast u Hrvatskoj

KARANTIN U HRVATSKOJ ZBOG STRAŠNE ZARAZE: Celo selo blokirano zbog ptičjeg gripa

Hrvatska -

Zaraženoj farmi kod Velike Gorice ne sme da se priđe bliže od 3 kilometra, na terenu su samo veterinari u zaštitnim odelima.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedeljak je, povodom početka uništavanja peradi zaražene ptičjom gripom u selu Sepu Bukevskom, izjavio da je virus verovatno došao s divljim pticama, koje migriraju, pa od danas stupa na snagu naređenje da niko u Hrvatskoj ne sme da drži perad na otvorenom dok ne prođe opasnost.

tomislav Tolušić: Na zaraženoj farmi biće uništeno 1.000 kljunova (Foto: Printscreen YouTube/N1)
tomislav Tolušić: Na zaraženoj farmi biće uništeno 1.000 kljunova (Foto: Printscreen YouTube/N1)

Na zaraženoj farmi peradi u Sopu Bukevskom tokom vikenda otkriven je i utvrđen visokotapatogeni virus ptičjeg gripa koji nije štetan za zdravlje ljudi, ali je štetan za svu perad u okolini, rekao je ministar Tolušić i dodao da je jedini način zaustavljanja te bolesti eutanazija svih ptica (pataka, kokošaka i drugih) na farmi.

"U blizini ovog područja napravljena je kontrola na još 50-ak drugih OPG-ova, na još 15-ak će se sprovesti eutanazija peradi na oko daljih 500 kljunova, pošto se na ovoj farmi uništi oko hiljadu kljunova. Takođe je napravljen i karantin u krugu od 10 kilometara dok ne prođe opasnost na celom području", kazao je ministar.

Svim vlasnicima peradi koja će biti uništena poručio je da će biti obeštećeni u roku od mesec dana, ali je upozorio i da se šteta još ne može proceniti i da tek treba izračunati koliko ljudi treba da dobije odštetu.

Dodatni skandal je da se ispostavilo da jaja s ove farme nisu za jelo, pa vlasti sada kreću u potragu za njima. Postoje dokumenta i zna se gde su isporučena, ali niko ne kaže šta će biti s ljudima koji su već pojeli zaražena jaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track