KOGA ĆE BIRAČI KAZNITI, HDZ ILI MOST? Lokalni izbori u Hrvatskoj pokazaće ko je pravi pobednik
Foto: Printscreen/ Youtube

Plenković ili Petrov?

KOGA ĆE BIRAČI KAZNITI, HDZ ILI MOST? Lokalni izbori u Hrvatskoj pokazaće ko je pravi pobednik

Hrvatska -

Nakon dve sedmice burnih zasedanja Hrvatskog sabora tokom kojih je premijer Andrej Plenković uspeo da sačuva ministra finansija Zdravka Marića, ali i da iz vlasti istisne Most nezavisnih lista Bože Petrova, jedino je izvesno da je zasad otklonjena mogućnost novih prevremenih parlamentarnih izbora.

Hrvatsku, međutim, za dve nedelje očekuju lokalni izbori, što će, prema oceni hrvatskih medija, biti pravi pokazatelj ko je pravi pobednik, odnosno da li će birači na tim izborima kazniti HDZ ili Most.

O tome ko je sve koga podržao i zašto zasigurno će razmišljati i birači 21. maja, kada izađu na lokalne izbore. Jer samo u dva glasanja u Hrvatskom saboru - o opozivu aktuelnog ministra financija Zdravka Marića i o izboru novog predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića - postalo je jasno da se do juče nezamislivi saveznici veoma lako mogu naći u istom taboru. Iz istih interesa, a navodno s različitih političkih i ideoloških pozicija.

"Naizgled nepomirljive političke suparnike spaja uvek ista želja da ostanu na vlasti ili barem pri njoj. Pritom je najslikovitiji primer Tomislava Sauhe, bivšeg šefa kabineta bivšeg premijera Zorana Milanovića, čiji je politički i ljudski integritet, nakon što se našao u središtu istrage u aferi Dnevnice, ponovno na iskušenju. Čak i ako iz navedene afere izađe bez pravnih sankcija, ko mu više može verovati vezano uz bilo šta", navodi se.

"U 27 godina demokratskog višestranačkog sistema u Hrvatskoj teško je pronaći situaciju sličnu aktualnoj, u kojoj jedan premijer tako srčano brani jednog ministra, a da pritom tako rizikuje stabilnost izvršne vlasti", navode hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track