KOLINDIN SAVETNIK ZA IZBEGLICE: Moramo da zatvorimo granice i pozovemo vojsku
Foto: Printscreen Yt

Intervencija

KOLINDIN SAVETNIK ZA IZBEGLICE: Moramo da zatvorimo granice i pozovemo vojsku

Hrvatska -
Ovo je svetska, regionalna i nacionalna kriza,a pritisak na granice Hrvatske je veliki, istakao je Mate Granić

ZAGREB - Predsednik operativnog tima Kolinde Grabar Kitarović za pitanja izbegličke krize Mate Granić izjavio je da Hrvatska mora da zatvori zelenu granicu sa Srbijom i pozove vojsku.

"Dve su krizne granice i Hrvatska nema velikog izbora ako ne želi da postane "hot spot" ili sabirni centar, treba zatvoriti zelenu granicu sa Srbijom i Crnom Gorom i puštati izbeglice onoliko koliko se može. To je praktično jedina mera koju možemo da napravimo. U protivnom, Hrvatska će dobiti šamar u Evropi, a to će destabilizovati zemlju", kazao je Granić.

"Nama preti da nam onaj deo koji se nalazi u Grčkoj stigne u sledećih nedelju-dve dana, i to u najboljoj opciji da Turska i uspostavi kontrolu. Ovo je svetska, regionalna i nacionalna kriza. Izuzetno je opasno da Srbija počne da upućuje migrante u BiH i Crnu Goru koje nemaju ove mehanizme, što ponovo znači pritisak na granice Hrvatske, a to su hiljade kilometara granice. To se mora zaustaviti pregovorima na najvišem nivou, preko Ministarstva spoljnih poslova", kaže Granić i dodaje da smatra da treba poslati vojsku na granice.

"Oružane snage angažovali su svi, Opatovac je praktično napravila vojska uz delovanje interventne policije i organizacija, Crvenog krsta i UNHCR-a. Bez vojske ne bismo ovo izdržali".

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track