KONAČNO SE DOGOVORILI: Novi premijer Hrvatske biće Tihomir Orešković!
Foto: Pliva Promo

Odlučili se za nestranačku ličnost

KONAČNO SE DOGOVORILI: Novi premijer Hrvatske biće Tihomir Orešković!

Hrvatska -
ZAGREB - Domoljubna koalicija koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most dogovrili su se da za mandatara predlože Tihomira Oreškovića

Predsednik Mosta Božo Petrov i Tomislav Karamarko, predsednik HDZ-a, potvrdili su da je njihov kandidat za premijera Tihomir Orešković, poznati privrednik.

" On je vrhunski profesionalac. Naši razgovori teku dalje, složili smo se i dogovorili da je stručnost bitna. Nemamo vremena za eksperimente i loše odluke. Imamo reformski put," rekao je Karamarko.

"Napravili smo odličan posao s odabirom mandatara, dodao je Božo Petrov dodao.S tim predlogom Karamarko i Petrov zajedno s Oreškovićem trebali bi danas da se upute na Pantovčak.Božo Petrov očekuje da će formirati Vladu u roku od 30 dana, a možda i pre. HDZ je predložio mandatara i nisu razmatrali imena koje je ponudio Most. Njihov uslov je i inače bio da mandaratar bude nestranačka ličnost.

Moguće je iako nisu pričali o ministarstvima, da njihov broj bude smanjen. Ni Petrov ni Karamarko nisu odgovorili na pitanje hoće li biti deo nove Vlade.

Evo ko je Orešković

Orešković je rođen 1966. godine u Zagrebu, 1989. godine diplomirao je hemiju na Univerzitetu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studije. Profesionalnu karijeru započeo je 1992. u proizvodnji farmaceutske kompanije Eli Lilly u Kanadi, a iz nje odlazi s pozicije direktora za odnose s državnom administracijom i ekonomske poslove. Karijeru nastavlja u Novopharmu u Kanadi, danas članici Teva grupe, na poziciji potpredsednika zaduženog za razvoj poslovanja te glavnog finansijskog direktora.PLIVI se pridružio 2009. godine kao glavni finansijski direktor za Istočnu Evropu, a 2010. godine imenovan je na poziciju glavnog finansijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Europa, Mediteran, Izrael i Afrika).

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track