KOVAČ NASTAVLJA PO STAROM: Mi ne blokiramo Srbiju, već joj pomažemo
Foto: Ap

Diplomata

KOVAČ NASTAVLJA PO STAROM: Mi ne blokiramo Srbiju, već joj pomažemo

Hrvatska -

Hrvatski ministar spoljnih poslova Miro Kovač i dalje tvrdi da zvanični Zagreb ne blokira Srbiju na putu prema evropskim integracijama, već joj pomaže da se transformiše i postane "zrela" za članstvo u EU, iako je Hrvatska jedina članica EU, koja je do sada više puta uskratila pozitivno mišljenje Beogradu za otvaranje poglavlja 23.

Poslednji put se to dogodilo 4. maja u Briselu, a Kovač danas u Varšavi kaže da je ponašanje Hrvatske "dugoročno korisno" za partnerske odnose Hrvatske i Srbije, te da očekuje skora rešenja.

On je na tribini u Državnoj školi javne administracije u Varšavi posvećenoj Hrvatskoj kao najmlađoj članici EU, na pitanje iz publike o tome da li Hrvatska blokira Srbiju na putu prema EU, podsetio da je Srbija formalno počela pregovore u ulasku u januaru 2014., a prva dva pregovaračka poglavlja je otvorila tek u decembru 2015.

"Da li znate zašto? Bila je reč o Kosovu. Zapravo su Nemačka i Velika Britanija insistirale da Srbija otvori dijalog i uspostavi odnose s Kosovom. Jeste li ikada čuli da je iko u Srbiji ili u EU govorio o blokadi Srbije? Niste!", istakao je Kovač. "Dakle, Hrvatska pomaže Srbiji da ispuni kriterijume koji su ključni za najvažnije poglavlje u pregovorima, a to je poglavlje koje se tiče pravosuđa, temeljnih prava i sloboda. Hrvatska ima vrlo prijateljski pristup", naglasio je hrvatski ministar.

Kovač je rekao da holandsko predsedništvo EU ima ambiciju da se poglavlje 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom otvori u junu. "To je još moguće, ali želimo da se neke stvari uključe u pregovaračka merila", rekao je Kovač.

"Daću vam primer. Devedesetih godina imali smo ratove u bivšoj Jugoslaviji, imali smo rat u Sloveniji, rat u Hrvatskoj, rat u BiH i rat na Kosovu. Na sreću, svi su ti ratovi sada iza nas. Ti ratovi koji nisu vođeni u Srbiji", rekao je, dodajući da "Srbija ima zakon koji omogućava srpskim sudovima da progone ratne zločine na teritoriji čitave bivše Jugoslavije".

"To znači da su sudovi u Srbiji na neki način i mentori i policajci i suci za čitavu bivšu Jugoslaviju. Zamislite da su nakon Drugog svetskog rata sudovi u Nemačkoj bili nadležni za ratne zločine u čitavoj Evropi. Da li bi to imalo smisla?", upitao je Kovač i ponovio da Srbija "mora da promeni taj zakon. Hrvatska, tvrdi Kovač, želi dugoročno partnerstvo sa Srbijom, aliono nije kompatibilno sa takvim zakonom. "U osnovi, Hrvatska pomaže Srbiji da se transformiše i da postane zrela za članstvo u Evropskoj uniji. Mogu da vam obećam da ćemo uskoro biti blizu rešenja", rekao je.

"Pregovarački proces je težak i traje puno vremena, morate da se promenite kao što je i Hrvatska morala da se promeni tokom pregovora od 2005. do 2011., a to je dugoročno korisno", rekao je Kovač. Dodao je da se "nada da će i sledeća srpska vlada, koja će biti sastavljena nakon nedavnih izbora, biti proevropska i da će Srbija ostati na evropskom putu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track