LINTA: Hrvatska vojska je masovno granatirala srpska mesta i pucala po kolonama ŽENA, DECE i STARACA
Foto: Zorana Jevtić

Ne žele da priznaju srpske žrtve

LINTA: Hrvatska vojska je masovno granatirala srpska mesta i pucala po kolonama ŽENA, DECE i STARACA

Hrvatska -

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da ni posle 22. godine od zločinačke akcije "Bljesak" u Hrvatskoj ne postoji spremnost da se priznaju srpske žrtve i kazne odgovorni za brojne zločine nad Srbima na području zapadne Slavonije.

"Hrvatska vojska je masovno granatirala srpska mesta, gađala zoljama autobuse u kojima su bili civili i pucala po kolonama žena, dece i staraca koja se kretala prema mostu na reci Savi da bi prešli u Republiku Srpsku", podseća on.

Kako kaže izbeglice koje su kasnije prošle tim putem videli su cisterne sa vodom i hrvatske vojnike kako peru put od krvi.

"Hrvatska se nije suočila sa zločinima što pokazuje činjenica da se odaje počast samo hrvatskim žrtvama dok se srpske žrtve ignorišu i ne priznaju", naglasio je LInta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On traži da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine konačno pokrene istragu protiv hrvatskih komandanata koji su odgovorni za zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima u akciji "Bljesak".

U slučaju da hrvatsko pravosuđe odbije da procesuira odgovorne za ratne zločine srpsko tužilaštvo treba da podigne optužnice i raspiše poternice za navedenim hrvatskim komandantima.

Sutra se navršava 22 godine o agresije hrvatskih oružanih snaga na Zapadnu Slavoniju, kada je počela operacija nazvana "Bljesak", u kojoj je tokom dva dana ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track