LINTA: SVET DA OSUDI FAŠIZAM U HRVATSKOJ Još jedino Anti Paveliću nisu digli spomenik!
Foto: CILE

Poziv međunarodnoj zajednici

LINTA: SVET DA OSUDI FAŠIZAM U HRVATSKOJ Još jedino Anti Paveliću nisu digli spomenik!

Hrvatska -

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku predstavlja još jedan dokaz da se današnja Hrvatska nije suočila sa svojom nacifašističkom prošlošću.

Linta u pisanoj izjavi poziva Ministarstvo spoljnih poslova Srbije da uputi dopise SAD, Njemačkoj, Evropskoj uniji, OEBS, Savetu Evrope i drugim državama i međunarodnim organizacijama i da traže snažnu osudu nacifašizma u Hrvatskoj.

Takođe, jedan od zahteva treba da bude da hrvatska Vlada započne odlučnu borbu za poštovanje osnovnih evropskih vrednosti, kao što su antifašizam, poštovanje prava Srba i povratak njihovih otetih imovinskih i brojnih drgih prava, smatra Linta. On upozorava na to da je Hrvatska otvorenom rehabilizacijom ustaške ideologije prešla sve granice i zaslužuje da konačno bude kažnjena.

"U suptrotnom, sledeći korak biće podizanje spomenika zlikovcu Anti Paveliću jer je izgleda jedino od ostao bez spomenika i počasnog mjesta u udženicima istorije i sredstvima javnog informisanja", ocenio je Linta.

On je u pisanoj izjavi podsetio da je Stepinac ratni zločinac jer je aktivno učestvovao u stvaranju zloglasne NDH, pozdravio usvajanje rasnih zakona, podržavao čitavo vreme rata ustaški režim a 1945. godine se borio za očuvanje tog režima.

IZETBEGOVIĆ ODGOVORIO KOLINDI: Pričaš o ekstremizmu, a u Hrvatskoj buja ustaštvo

"On je sproveo nasilno pokršavanje preko 250.000 Srba, a veliki broj nižeg i višeg sveštenstva je učestvovao u ustaškom pokretu i okrvavio ruke", rekao je Linta. I pored toga, Stepinac je bio bio vojni vikar vojske NDH koja je izvršila stravičan genocid nad Srbima, a da mu je zbog tih činjenica poglavnik Ante Pavelić 1944. godine dodelio Orden za zasluge.

"Tragična je činjencia da Stepinac nikada javno nije osudio ustaški režim niti masovni teror nad srpskim stanovništvom. To nije učinila ni Biskupska konferencija koja je pod njegovim predsedavanjem održana marta 1945. godine tj. dva mjeseca pre završetka rata", naveo je Linta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track