LJULJA SE HRVATSKA VLADA: Sve više svađa ministara, Orešković samo gasi vatre
Foto: Reuter 23 12 2015

Nestabilna situacija

LJULJA SE HRVATSKA VLADA: Sve više svađa ministara, Orešković samo gasi vatre

Hrvatska -

Premijer Tihomir Orešković ostao je prilično iznenađen reakcijom ministarke rada Nade Šikić u javnom delu ovonedeljne sednice Vlade na predlog da se ukinu određene beneficije državnim zvaničnicima.

Na sednici Vlade u sredu HDZ-ova ministarka rada Nada Šikić prozvala je svoju koleginicu iz Mosta, ministarku uprave Dubravku Jurlina Alibegović, da se zbog nje izglasava nepotrebna i populistička odluka o ukidanju određenih beneficija državnim zvaničnicima.

"Gledajte, to je zaista bilo neprimereno", rekao je neimenovani sugovornik za Jutarnji list prenoseći reakciju premijera.

- Nije bilo ni vreme, ni mesto za to. Imali su dovoljno vremena da daju neke svoje predloge ako im se nije sviđao onaj ministarke Jurlina. A ovo samo ruši poverenje među partnerima. Zadnje što nam treba jeste da se ovakve priče vrte po medijima", kaže izvor.

Ta prozivka na sednici Vlade posljednja je u nizu primera loših odnosa koji destabilizuju rad Vlade i umanjuju izglede za sprovođenje najavljivanih reformi.

Inače, ove dve ministarke, upozoravaju izvori, morale bi tesno da sarađuju jer su obe predvodnice radnih grupa za reformu javne uprave, a nakon ovakvih ispada malo ko može da zamisli dobru i konstruktivnu saradnju. Ministarka rada, koja se u poslednja tri meseca nije posebno istakla, osim možda izavom da joj nije potpuno jasno kako se puni državni budžet, sada javno napada koleginicu u Vladi jer je napisala zakon kojim bi se u državnom budžetu uštedelo oko 40 miliona kuna.

Sve napetiji odnosi između HDZ-a, Mosta i Tihomira Oreškovića naveli su i samog premijera da pošalje poruku da tako dalje ne može.

Orešković će, tvrde izvori lista, od dvojice potpredsednika Vlade, Tomislava Karamarka i Bože Petrova, tražiti punu podršku za sprovođenje reformi koje upravo pripremaju u njegovom kabinetu, a namerava da uloži dodatne napore u inicijativi da se normaliziraju odnosi između dvojice potpredsednika jer, prema neslužbenim informacijama, čelnici HDZ-a i Mosta u poslednje vreme gotovo uopšte ne komuniciraju. Iako neki tvrde da se čuju telefonski.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track