MIGRANTI JOŠ NE MENJAJU RUTU: Zasad nema pokušaja nelegalnih prelazaka iz Srbije u Hrvatsku
Foto: Shutterstock

Dok je u Mađasrkoj gotovo vanredno stanje

MIGRANTI JOŠ NE MENJAJU RUTU: Zasad nema pokušaja nelegalnih prelazaka iz Srbije u Hrvatsku

Hrvatska -
Granica sa Srbijom je u ovom trenutku mirna, nema nikakvih vanrednih događaja, niti pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice, kaže načelnik uprave za granicu hrvatskog MUP

ZAGREB - Načelnik uprave za granicu hrvatskog MUP Zlatko Sokolar izjavio je jutros da postoji realna mogućnost da izbeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, krenu prema Hrvatskoj, ali da u ovom trenutku nema pokušaja ilegalnih prelazaka.

"Granica sa Srbijom je u ovom trenutku mirna, nema nikakvih vanrednih događaja, niti pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice", rekao je Sokolar za Hrvatski radio uz ocenu da je migrantska kriza nadmašila sve procene i da je teška.

"U prvom delu, mi imamo zadatak da gledamo čoveka, a nakon toga sigurnost", rekao je Sokolar koji je najavio da će izbeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrovane, a potom i zbrinute.

U Mađarskoj danima borba izbeglica sa grničnom policijom, Foto: AP
U Mađarskoj danima borba izbeglica sa grničnom policijom, Foto: AP

"Svaki stranac ima pravo da zatraži međunarodnu zaštitu. Ako se radi o ranjivoj grupi, imamo obavezu da ih prevezemo u prihvatilište za tražioce azila u Kutini. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smeštaja, a o tome se može pregovarati s insitucijama koje mogu ponuditi adekvatan smeštaj", objasnio je Sokolar.

Po izbijanju izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice. Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica. Najviše smeštajnih kapaciteta ima u Kutini.

Grade se dva prihvatna centra za strance u Tovarniku i Trilju, koji se grade sredstvima iz šengenskog fonda, ali se očekuje da će biti završeni tek krajem godine.

Zasad je zabeleženo nekoliko pojedinačnih pokušaja ulazaka izbeglica, a u ponedeljak je potvrđeno da je u zemlju ušlo šestoro Sirijaca koji su smešteni u hotelu Porin u Zagrebu.

Granica sa Mađarskom čuva i vojska, Foto: Reuters
Granica sa Mađarskom čuva i vojska, Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track