MILANOVIĆ: Žica na granici nije rešenje, već pretnja
Foto: Beta Fina

Hrvatska osuda Mađarske

MILANOVIĆ: Žica na granici nije rešenje, već pretnja

Hrvatska -
Premijer Hrvatske je poručio da je ta zemlja spremna da prihvati migrante i usmeri ih tamo gde žele da odu - uglavnom u Nemačku i skandinavske zemlje

ZAGREB - Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je danas da žica u Evropi ne da nije odgovor, nego je, naprotiv, pretnja i da nikakve ograde neće sprečiti izbeglice da dođu na evropsku teritoriju.

"Mnogi se u Evropi busaju da su hrišćani, a ponašaju se suprotno. Zidovi neće nikoga zaustaviti i neće pomoći", stav je Milanovića, koji ističe i da je mađarska politika prema izbeglicama veoma štetna i opasna.

Govoreći o aktuelnoj izbegličkoj krizi, premijer je poručio da je Hrvatska spremna da prihvati te ljude i usmeri ih tamo gde žele da odu - uglavnom u Nemačku i skandinavske zemlje.

"Oni su ovde, to su deca, muškarci, žene, koji žele da rade, stvaraju. Ne žele ni u Mađarsku i zato mi nije jasno zašto ne mogu da prođu kroz tu zemlju. Kroz Hrvatsku mogu proći", jasan je predsednik vlade zemlje u koju od jutros pristiže sve veći broj izbeglica na putu ka krajnjem odredištu.

Milanović je potvrdio da će, zajedno sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, sazvati Savet za nacionalnu bezbednost zbog izbegličkog talasa,ali i naglasio da je za taj problem odgovorna vlada, prenose hrvatski mediji.

"Nije loše da sednemo i da o tome razgovaramo. Moram da kažem da su svi članovi Saveta u dnevnoj koordinaciji, kontaktu i planovima. Nećemo zaboraviti da smo ljudi, većinom hrišćani, nećemo zaboraviti da je poglavar katoličke crkve rekao da bi svaka kuća trebalo da primi porodicu. Potpuno smo spremni", poručuje Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track