MIODRAG LINTA: Izjava Oreškovića o ćirilici kršenje Ustava

Ignoriše obavezu Hrvatske

MIODRAG LINTA: Izjava Oreškovića o ćirilici kršenje Ustava

Hrvatska -
Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici drugim manjinama garantuje dvojezičnost - rekao je Miodrag Linta

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je danas osudio izjavu mandatara za sastavljanje hrvatske vlade Tihomira Oreškovića da još nije vreme za ćirilicu u Vukovaru, dodajući da je to kršenje Ustava

Ovim Orešković otvoreno poziva na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji srpskoj nacionalnoj zajednici drugim manjinama garantuje dvojezičnost - rekao je Linta.

Orešković je izjavio juče za hrvatski "Jutarnji list" da još nije vreme za ćirilicu u Vukovaru.

- Još nije vreme za ćirilicu u Vukovaru, jer su rane još sveže, ali s vremenom će ćirilica doći u Vukovar - rekao je on.

On je ukazao i da Orešković ignoriše obavezu koju je Hrvatska preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU krajem 2011. godine da će u punoj meri poštovati ustavne i zakonske odredbe koje omogućuju očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Srba.

Kako je Linta naveo u saopštenju, HDZ je 2009. godine uveo ćirilicu u Vukovar, a tadašnja HDZ-ova vlada uputila Saboru 2010. godine izveštaj o sprovođenju Ustavnog zakona o pravima nacionlanih manjina u kojem su se pohvalili dvojezičnošću.

Svi ministri u tadašnjoj vladi Jadranke Kosor, kako je ukazao, glasali su za izveštaj uključujući i sadašnjeg čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Linta smatra da je "jasno kao dan da je HDZ, iz taktičkih razloga, uveo tada dvojezičnost u Vukovar da bi Hrvatska što pre započela i završila pregovore o poglavlju 23 - pravosuđe i ljudska prava sa EU sredinom 2011. godine".

- Nakon što je Hrvatska postala član EU 2013. godine, HDZ je okrenuo ploču i podržao razbijanje i skidanje dvojezičnih tabli i ukidanje ćirilice u Vukovaru s licemernim obrazloženjem da tobože još nisu sazreli uslovi - zaključio je Linta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track