MIODRAG LINTA: Nova hrvatska Vlada antisrpska

Loše poruke iz Zagreba

MIODRAG LINTA: Nova hrvatska Vlada antisrpska

Hrvatska -
U novoj hrvatskoj Vladi se nalaze dvojica ministara Mija Crnoja i Zlatko Hasanbegović koji otvoreno zagovoraju ustašku ideologiju i veličaju jednog od najvećih zločinaca u ljudskoj istoriji Antu Pavelića", rekao je Miodrag Linta

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas novu Vladu Hrvatske kao antisrpsku, jer je izabrana glasovima poslanika Domoljubne koalicije na čelu sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) i osudjenog za ratne zločine Branimira Glavaša.

"HDZ je u poslednje tri godine vodio antisrpsku kampanju i podržavao razbijanje dvojezičnih tabli u Vukovaru i na krajiškom području", naveo je Linta u saopštenju. On je ocenio i da ta partija ne pokazuje spremnost da se suoči sa vlastitom prošlošću i prihvati činjenicu da režim Franje Tudjmana snosi glavnu odgovornost za građanski rat vodjen devedesetih godina jer je bio jedini način da protera Srbe i stvori gotovo etnički čistu Hrvatsku".

"Pored toga u Vladi se nalaze dvojica ministara Mija Crnoja i Zlatko Hasanbegović koji otvoreno zagovoraju ustašku ideologiju i veličaju jednog od najvećih zločinaca u ljudskoj istoriji Antu Pavelića", dodao je Linta. On je naveo i da se novi predsednik Vlade Hrvatske Tihomir Orešković i njegov zamenik Tomislav Кaramarko javno protive upotrebi ćirilice u Vukovaru čime otvoreno pozivaju na kršenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine.

MIlorad Pupovac: Vlada u programu nema ništa o manjinskoj politici

BEOGRAD - Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac izjavio je danas da iz programa nove hrvatske vlade nije moguće uvideti kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske, ali da je jasno da u njemu nema ništa o manjinskoj politici i da saradnja u regionu nije među prioritetima.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Iz programa nove hrvatske vlade nije moguće iščititati kakvi će odnosi biti između Srbije i Hrvatske. Moguće je iščitati da prioriteti spoljne politike Hrvatske idu u drugim pravcima, a ne u pravcima saradnje u regionu", rekao je Pupovac. Ali to je samo ono što je napisano, naveo je on i dodao da ne zna kakvi su stvarni stavovi - ni novog ministra, a ni prvog potpredsednika koji je zadužen za spoljnu politiku. Pupovac je, međutim, ocenio da je prerano da se zaključi kakvo će mesto imati Srbija i regionalna saradnja među prioritetima nove hrvatske vlade.

Pupovac, međutim, ističe da je ovo "prva vlada posle dugo vremena u Hrvatskoj koja u svom programu nema ništa o manjinskoj politici". A pogotovu, kako objašnjava, nema ništa o ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj, o povratku izbeglica, o pravima ljudi koji su izgubili svoja prava tokom rata, i nema ništa o revitalizaciji povratničkih krajeva i unapredenju manjinske politike.

On je ocenio da je kampanja kojom je ćirilica proglašena neprijateljskim pismom u Hrvatskoj tragična za samu Hrvatsku, vrlo nepovoljna za Srbe u Hrvatskoj, kao i za odnose između Hrvata i Srba uopšte jer je, kako kaže, reč o kampanji protiv jednog slovenskog pisma. I to nosi sa sobom veoma ozbiljne, negativne i konfliktne političke konotacije, naveo je Pupovac. "Ćirilica ne sme biti pismo izjednačeno sa neprijateljstvom, ne sme biti izjednačena sa ratom. Ona u najmanju ruku treba da dobije u školskim programima u Hrvatskoj mesto kao glagoljica", objasnio je on Ona takođe, kako je dodao, treba da bude rasterećena neprijateljskog stava, kako bi pripadnici srpske zajednice imali nesmetanu pretpostavku da je mogu učiti, da može biti podučavana i da se njome mogu koristiti. A da, s druge strane, većinski hrvatski narod bude oslobođen predrasude prema ćirilici, jer na taj način stvara se predrasuda i prema Srbiji uopšte, ali istovremeno i prema pravoslavlju i slovenskim narodima koji se koriste tim pismom uopšte.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

K

omentarišući izjave ministra branitelja Mija Crnoja koji bi objavljivao registar agresora i popisivao nacionalne izdajnike, Pupovac kaže da one nisu dobre i da su veoma uznemirujuće i veoma loše poruke za celu Hrvatsku, a ne samo za Srbe u Hrvatskoj ili za političke protivnike. "To je ozbiljno upozorenje demokratiji, vladavini prava i zakonitosti", kaže on. S druge strane, navodi Pupovac, poruke novog ministra kulture (Zlatka Hasanbegovića) i njegove ranije poruke su takođe uznemiravajuće, jer negiranje antifašizma, negiranje antifašističke prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije, na prostoru Hrvatske, koja je za Srbe u Hrvatskoj naročito važna, znači zapravo udaranje na temelje Evrope 20. veka i današnje Evrope. "Ne znači samo reviziju, već i negiranje istorijskih cinjenica, i otvaranje prostora za politike i ideologije poraženih snaga u Drugom svetskom ratu. Nadajmo se da tako neće biti. Ali, nećemo se prepustiti samo nadi, nego ćemo i verovati da naše vrednosti, naši stavovi i naše ideje i istorijski pogledi budu priznavani u Hrvatskoj", rekao je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track