MISTERIOZNA EPIDEMIJA KOSI MALIŠANE U DALMACIJI: Lekari sležu ramenima, narod krivi vodu
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Neočekivano

MISTERIOZNA EPIDEMIJA KOSI MALIŠANE U DALMACIJI: Lekari sležu ramenima, narod krivi vodu

Hrvatska -

Nakon prve faze bolesti, kod jednog manjeg broja dece došlo je do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i krvnih pločica.

Više od dvesta dece sa vrgoračkog područja u proteklih je mesec dana potražilo lekarsku pomoć zbog povišene temperature sa respiratornim smetnjama, a zbog komplikacija sedmoro ih je prebačeno vozilima Hitne pomoći u KBC Split. Šta je uzrok ove epidemije, niko zasad ne zna sa sigurnošću. Uglavnom je reč o deci ranog školskog uzrasta, od šest do devet godina, i većinom dolaze sa područja Dusine, Banje, Umčana i Vrgorca.

Sve je počelo naglo

"Broj pregleda u mojoj ordinaciji povećao se za 30 odsto u zadnje vreme, a do toga je došlo naglo. Sve je krenulo početkom marta. Obolela deca imala su uglavnom temperaturu, praćenu kašljem, grloboljom, kijanjem… povremeno uz upalu očne sluznice", otkriva dr Jelavić za Slobodnu Dalmaciju.

Kod neke dece nastupile su komplikacije, srećom kod manjeg broja. Zbog toga su neka deca prevezena u Split, na Kliniku za dečje bolesti.

Nakon prve faze bolesti, kod jednog manjeg broja dece došlo je do smanjenja broja belih krvnih zrnaca i krvnih pločica. Pojavio se i zapaljenje mišića koji se manifestuje bolovima u mišićima i težem hodanju. Većina dece sa komplikacijama su smeštena u bolnicu, uglavnom kratkotrajno i uz potpuni oporavak. Ali, uzrok nije dijagnostikovan, osim što je kod jednog deteta izolovan adenovirus – kaže dr Jelavić.

Draga Vukosav iz Dusine, mlada majka dvojice sinova od devet godina koje je takođe zahvatila ova epidemija, kaže kako je sve došlo naglo. Jedan sin izašao je iz splitske bolnice, dok je drugi još na ispitivanju, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Sve je krenulo sa visokom temperaturom koja je trajala tri-četiri dana koja je bila praćena jakim kašljem. Nakon što je temperatura pala, deca su počela da osećaju jaku bol u nogama, tačno u mišićima listova. Bol je bila toliko jaka da nisu mogli da hodaju dva dana, tek su treći dan mogli stati na svoje noge. Oba sina su mi završila u splitskoj bolnici. Jedan je izašao u ponedeljak, a drugi se još nalazi u bolnici. Ali, niko neće da kaže što je pravi uzrok. Pitala sam lekara: “Da li je uzrok voda ili hrana?” On mi je rekao kako to nije uzrok", iznela je svoj slučaj ukratko ova mlada majka iz Dusine.

Dr Nada Jelavić kazala je kako je o svemu informisan Zavod za javno zdravstvo i Klinika za dečje bolesti u Splitu, koja će zbog povećanog broja slučajeva podvrgnuti decu virusološkom testiranju.

"Cela epidemija je pod kontrolom koliko zahteva trenutna situacija, postoji saradnja između nadležnih službi. Takođe, ističem kako je reč o bolesti koja ne podleže obveznom prijavljivanju Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti. Ali, zbog komplikacija, alarmirana je epidemiološka služba", zaključila je vrgorački pedijatar.

Da je li voda kriva?

Kad se pojavi ovakva epidemija na ovom području, među narodom odmah krenu glasine kako je "problem u vodi". Naime, izvori pitke vode na vrgoračkom području nalaze se na specifičnom području, u selima, gde se ne vodi briga o ovom prirodnom blagu.

Ali, Alen Govorko, direktor "Komunalnog poduzeća", koje se brine o snabnevanju vode, odlučno odbacuje navode da je voda uzrok epidemije.

U utorak smo uzeli uzorke vode i poslali na kontrolu Zavodu za javno zdravstvo. Sad čekamo rezultate i kad ih dobijemo, odmah ćemo o svemu obavestiti javnost. Međutim, ja verujem da voda nije uzrok ove epidemija, jer sve analize koje mi redovno sprovodimo upućuju na to da je voda ispravna za piće – rekao je Govorko.

(Slobodna dalmacija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track