OBOLELO 40 PACIJENATA I 5 ZAPOSLENIH: Epidemija svraba u poznatoj hrvatskoj bolnici
Foto: Profimedia

Nikako da je iskorene

OBOLELO 40 PACIJENATA I 5 ZAPOSLENIH: Epidemija svraba u poznatoj hrvatskoj bolnici

Hrvatska -

U Neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr Ivan Barbot” u Popovači pre nešto više od mjesec dana pojavila se epidemija svraba koja još traje, a dosad je ukupno obolelo 40 pacijenta i pet zaposlenih.

"Iako smo od pojave prvog slučaja preduzeli sve mere za sprečavanje zaraze, koja nije opasna ali je vrlo neprijatna, još nismo do kraja zaustavili epidemiju. Verujemo da bismo za desetak dana mogli da kažemo da nema obolelih", objašnjava dr Marina Kovač, direktorka te bolnice.

Ona dodaje da je epidemija buknula na odeljenju gde su smešteni teški psihijatrijski bolesnici koji dolaze na lečenje iz raznih domova za starije i nemoćne, kao i iz starateljskih porodica, i da je tamo gotovo nemoguće sprečiti kontakt bolesnika. Problem je i što period inkubacije traje i do osam sedmica, pa pacijent koji je izvor zaraze može bez simptoma da boravi u bolnici dve ili tri sedmice, a zatim i da bude otpušten i dalje bez simptoma, a da je pritom zarazio sve s kojima je bio u kontaktu.

"Ove je godine je povećan broj obolelih od svraba u nekim delovima Hrvatske, pa je i ova epidemija u bolnici razlog pojačanog nadzora pacijenta koji se primaju na odeljenja", kaže epidemiolog dr Marija Starčević. Ona dodaje da se svrab posebno pojavio u istočnoj Slavoniji, ali i u Zagrebu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track