PLENKOVIĆ: Natpis ZA DOM SPREMNI u Jasenovcu DELIKATAN, ali nije fašistički!
Foto: Printscreen YouTube

Oglasio se i premijer Hrvatske

PLENKOVIĆ: Natpis ZA DOM SPREMNI u Jasenovcu DELIKATAN, ali nije fašistički!

Hrvatska -

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković izjavio je da želi jasno da odbaci insinuacije o refašizaciji hrvatskog društva, ocenio kako je delikatno da je sporni spomenik podignut baš u Jasenovcu.

"'Pre svega želim jasno i čvrsto da odbacim sve insinuacije o refašizaciji hrvatskoga društva. To nije slučaj. Reč je o određenim pojavama koje nisu trend. Izražavam pijetet prema svim žrtvama u ustaškom logoru Jasenovcu. Isto tako izražavam pijetet prema 11 pripadnika HOS-a koji su poginuli za Hrvatsku", istakao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara o postavljanju spomenika s ustaškim pozdravom u Jasenovcu.

ODBOR ZA USTAV SABORA DIGAO UZBUNU: Traže sednicu zbog ustaškog pozdrava na spomen-tabli u Jasenovcu

Plenković kaže da je "naravno delikatno što je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu", pa je dodao da je "to grb udruženja koje je dobilo odobrenje od službi Grada Zagreba i uz saglasnost tadašnjeg Ministarstva uprave u vreme SDP-ove vlade".

NAČELNICA JASENOVCA O TABLI ZA DOM SPREMNI: Bila sam na otkrivanju, ne vidim ništa sporno u tome

Plenković je konstatovao da i ta situacija s postavljanjem ove spomen-table u Jasenovcu "govori da nismo na odgovarajući način postavili zakonski okvir i sudsku praksu kada je reč o totalitarnim sistemima". Najavio je da "zato želi da pokrene institucionalnu inicijativu koja bi na odgovarajući način regulirasa ovo pitanje".

"Tražićemo zakonsko rešenje jer u ovom trenutku nemamo mehanizam za rešavanje ovoga pitanja", istakao je Plenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track