PLENKOVIĆ: Obavestili smo NATO i EU o hapšenju hrvatskih veterana u Orašju!
Foto: Beta/Dario Grzelj

besni na bih

PLENKOVIĆ: Obavestili smo NATO i EU o hapšenju hrvatskih veterana u Orašju!

Hrvatska -

ZAGREB - Četvrtog dana od hapšenja 10 bivših pripadnika HVO u Orašju osumnjičenih za ratni zločin protiv Srba, oglasio se i hrvatski premijer Andrej Plenković rekavši da će vlada učiniti sve da bi zaštitila legitimni intres Hrvatske i ljudska prava svih koji bi na ovaj način mogli biti ugroženi.

O hapšenju "desetorice" obavešteni su Evropska unija i NATO, rekao je Plenković na današnjoj sednici vlade. Napomenuo je da je krivični postupak protiv hrvatskih veterana pripreman duže vremena, a da je tajming njihovog hapšenja indikativan.

Deset bivših pripadnika HVO uhapšeno dva dana nakon što je Plenković boravio u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu i Mostaru, gde je između ostalog konstatovao da je status hrvata u BiH nezadovoljavajući i da će BiH morati da menja Izborni zakon kako bi Hrvati u toj državi mogli sami da biraju svoje predstavnike u najviše državne organe, a ne da im to čine pripadnici drugih naroda.

Plenković je na sednici Vlade Hrvatske saopštio da ima intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, Državnim tužilaštvom i direktorom hrvatske tajne službe.

" Naložio sam ministarstvima spoljnih poslova, odbrane, unutarnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke i da obezbede pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima", kazao je Plenković.

Napomenuo je da je sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović dogovorio imenovanje osobe za saradnju sa međunarodnim krivičnim sudovima.

" U potpunosti poštujemo nezavisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog poduhvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da je HVO u teškim vremenima agresije u BiH obezbedio zaštitu Hrvata u BiH, kao i njen suverenitet.

"Hrvatska Vlada će učiniti sve da spreči pokušaje revizije pojedinih događaja", kazao je Plenković uz napomenu da je evropska budućnost BiH jedini put za stabilno i prosperitet zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track