POČELO SUĐENJE KAPETANU DRAGANU: Apsolutno se ne osećam krivim za ratne zločine
Foto: Reuters 20 9 2016

Izjašnjavanje po optužnici

POČELO SUĐENJE KAPETANU DRAGANU: Apsolutno se ne osećam krivim za ratne zločine

Hrvatska -

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan izjasnio se danas da se apsolutno ne oseća krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom proteklog rata, za šta ga optužuje Županijski sud u Splitu.

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Dragan Vasiljković je pred sudskim većem kojim predsedava sudija Damir Romac rekao da razume optužnicu, ali da se se apsolutno ne oseća krivim ni za jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Prema optužnici Hrvatske, Vasiljković je odgovoran za zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca gde je, kako se tvrdi, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Inače, početak suđenja Vasiljkoviću preti veliki broj inostranih i domaćih medija.

Ivan Turudić, predsednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije, nakon prvog ročišta u procesu protiv Dragana Vasiljkovića svedočio je novinarima o zlostavljanjima koje je doživeo lično od kapetana.

Ivan Turudić je bio hrvatski vojnik zatvoren za vreme pripreme, odnosno realizacije akcije "Žaoka" u kojoj je osvajana Glina, Kostajnica, Dvor na Uni i druga okolna mesta.

"Jedan sam od onih koji je preživeo direktan susret sa kapetanom Draganom u komandnom centru Šamarica 1991. godine. Nakon maltretiranja od ostalih prisutnik četnika dolazi trenutak kada se kroz tu dvoranu prolama glas da dolazi kapetan Dragan. Mogu samo reći da se tu video autoritet kapetana Dragana, njegova vojna i politička moć, jer je nastao muk", ispričao je Turudić.

Nakon toga je usliedilo udaranje i psihičko maltretiranje i vređanje, kaže Turudić, uz traženje "da se ubije ustaša".

Turudić tvrdi da ga je kapetan Dragan lično fizički zlostavljao snažnim udarcima ruku i nogu, a dodao je da je "tešku narav pokazao i danas u sudnici, zanemaruje žrtvu i izruguje se sa svima nama koji smo prošli tu kalvariju".

Osvrnuo se Turudić i na deo Vasiljkovićeve izjave u sudnici u kojoj je tvrdio da se nikad nijedan njegov zarobljenik nije požalio na tretman, tvrdnjom kako o kapetanu Draganu nikad nije čuo ni jednu lepu reč.

Turudić izričito tvrdi da je kapetan Dragan u ratno vreme imao moć i autoritet kog danas na sudu negira.

Rekao je da očekuje brzo suđenje i kratak postupak kao i maksimalnu kaznu za Vasiljkovića. Turudić nije svedok u procesu protiv kapetana Dragana, ali je svedok u brojnim drugim procesima.

"Prošlo je previše vremena, neka preuzmu odgovornost i krivicu i neka se sve to završi", poručuje Turudić.

(Tanjug/Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track