POLITIČKI CIRKUS: Ko bolje govori hrvatski, bivši premijer Slovenije ili novi mandatar iz HDZ?
Foto: AP, PS YT

Komedija

POLITIČKI CIRKUS: Ko bolje govori hrvatski, bivši premijer Slovenije ili novi mandatar iz HDZ?

Hrvatska -
Mesec i po dana nije bilo dovoljno da se dogovori skupštinska većina koja bi Hrvatskoj donela novu vladu i premijera.

Zvezda poslednjih izbora Božo Petrov, prvi čovek nezavisne liste “Most”, tih 45 dana je obmanjivao SDP sa kojima do iznemoglosti pregovarao ali i birače koji su mu poverovali. A onda, kao u najboljoj holivudskoj režiji poslednjeg dana u dogovoru sa predsednicom hrvatske dogovara izborni tajm-aut od 24 sata!

Za manje od jednog dana Petrov pristaje na saradnju sa HDZ-om i prihvata njihov predlog da mandatar bude anonimni Tihomir Orešković, menadžer jedne svetski poznate farmaceutske kompanije. E tu tek počinje cirkus.

Tihomir Orešković, Foto: Beta
Tihomir Orešković, Foto: Beta

Tihomir Orešković za samo nekoliko sati napušta sjajno plaćen posao, pakuje kofere i hvata prvi avion iz Holandije. To je samo jedan deo bajke. Najveći šok nastalo je kada se Orešković obratio novinarima na lošem maternjem jeziku! Toliko lošem da je postao predmet sprdnje na njihovim sajtovima.

Kurir je utrvdio da bivši premijer Slovenije Borut Pahor bolje govori hrvatski jezik od budućeg najmoćnijeg političara Lijepe njhove! Uverite se sami:

Poslušajte i Tihomira Oreškovića:

Celokupna situacija sa “svetski uspešnim menadžerom” koji loše govori maternji jezik neodoljivo podseća na ratne 90-te prošlog veka kada je Milan Panić postao premijer SR Jugoslavije. Njegova vladavina bila je značajno ograničena snagom Miloševićevog SPS-a.

Zato Panić nije zadovoljio ni Belu kuću (koja mu je dala saglasnost kao američkom državljaninu da bude premijer strane zemlje) niti srpski narod, a najmanje samog Slobodana Miloševića.

Tihomir Orešković ima još 29 dana da postane premijer Hrvatske, da bude izglasana “njegova” vlada u parlamentu. Ali kakva je budućnost “Lijepe njihove” i regiona ako tu državu bude vodio čovek koji veoma slabo poznaje prilike u domovini a još manje u susednim državama?

Da li će on biti samo lutka za naslovne strane a državom će upravljati HDZ i katolički kler? Ili će na njegove odluke najviše uticati neko sa Zapada? Jedinstvena je situacija u celokupnoj evropskoj politici da predsednica i premijer jedne države dolaze na najviše funkcije iz inostranstva.

Pre nego što je postala predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović je od 2011. do 2014. godine bila pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju.

Blisku budućnost našeg regiona nije lako predvideti. Jedino je sigurno da će na celom Balkanu i dalje biti tragikomičan politički rijaliti šou!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track