ŠOKANTNO SVEDOČENJE Hrvatski agent: Rusija je u ratu naoružavala Hrvate, a ne Srbe, ja sam svedok!
Foto: Printscreen Facebook

progovorila francuska veza

ŠOKANTNO SVEDOČENJE Hrvatski agent: Rusija je u ratu naoružavala Hrvate, a ne Srbe, ja sam svedok!

Hrvatska -

ZAGREB - Rusija je tokom proteklog rata naoružavala Hrvatsku, a ne Srbiju, ispričao je Marin Tomulić, koji za sebe kaže da je svedočio tome, a da se sve odvijalo uz posredovanje Francuske.

Francuska veza u naoružavanju Hrvatske početkom 90-ih Marin Tomulić otkrio je kako su se odvijale akcije dopremanja oružja.

Francuska država otvorila nam je Rusiju i sva skladišta naoružanja u zemljama u kojima su Rusi imali takva skladišta, ispričao je Tomulić za ovaj zagrebački dnevnik i dodao: "Zbog svega što je za nas napravila za vreme rata, Rusija ne zaslužuje da joj sada nekritički uvodimo i produžujemo sankcije. Bili su naši prijatelji i saveznici. Samo apelujem na to da se ne zaboravi", naveo je Tomulić.

Rusija je, kaže, bila prijatelj i saveznik Hrvatske u nabavci naoružanja početkom 1990.

" Rusi su nam isporučivali oružje na zahtev Francuske. Ja sam tome svedok", tvrdi Tomulić, koga Večernji list predstavlja kao "prvog dobavljača".

Sada se, ističe, smatra da su Rusi bili i ostali saveznici Srba, ali to, kaže, nije tako jer Rusi su u proteklom ratu naoružavali Hrvatsku, a ne Srbe.

Tomulića, kao "prvog dobavljača” kojeg je doveo predsedniku Franji Tuđmanu, spominje i Josip Manolić u svojoj novoj knjizi “Špijuni i domovina”, drugom nastavku memoara tog bivšeg hrvatskog premijera i visokopozicioniranog zvaničnika tajnih službi, kako iz doba bivše Jugoslavije tako i iz doba stvaranja Hrvatske.

“Kao premijer Hrvatske, Tomuliću sam dao punomoć ovlaštćenog kupca vlade, a kasnije zvaničnog predstavnika Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka u pregovorima oko cene ili načina isporuke”, piše Manolić u svojim memoarima.

“Vrlo brzo nakon što je angažiran, Tomulić je doneo dobre vesti: da je francuska država spremna Hrvatskoj da pomogne u nabavci svih vrsta naoružanja. Tako je on postao ishodište grupe - činili su je još Željko Tomljenović, Ivan Čermak i (Dubravko) Novak - koja će se trajnije baviti tim poslom. Ne samo da je Francuska prijateljski otvorila svoja skladišta nego nam je otvorila i vrata u Kremlju, koji nam je omogućio kupovinu širom Evrope: u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj i Bugarskoj, ali i u Ukrajini i Kazahstanu.” Tomulić je reporteru Večernjeg u Parizu ispričao da je i danas blizak s Manolićem i drago mu je, kaže, da je spomenut u njegovim memoarima.

A upoznali su se preko Ivana Denca, narodnog heroja i hrvatskog političara iz vremena SFRJ, inače venčanog kuma Josipa Tomulića, Marinova oca. Denac, koji je bio politički komesar 13. proleterske brigade, poznaje Manolića iz NOB-a, a obojica su poznavala i Tuđmana i pre osnivanja HDZ-a.

"Denac je sa mnom kontaktirao 1990. i ja sam iz Francuske došao u Zagreb, upoznao Manolića, koji me odveo Ivanu Čermaku u kabinet predsednika Tuđmana. Čermak me zamolio da pomognem u nabavci oružja", priča Tomulić, koji je tada živeo na jugu Francukse, gde je imao salon automobila, gde mu je jedan od klijenata, inače, obaveštajac, pomogao da stupi u kontakt sa francuskim vlastima..

" Rekli su mi da je odluka francuske države da će nam pomoći u naoružavanju", naveo je Tomulić i tvrdi da su mu dali dokumentaciju sa katalogom svih mogućih vrsta naoružanja ruske proizvodnje.

Nekoliko dana kasnije, kaže, sa tom dokumentacijom obreo se u Zagrebu, gde ga je Manolić odveo kod Čermaka u kabinet predsednika Tuđmana. Tomulić kaže i da je katalog oružja koji je dobio sadržavao sve vrste oružja, osim nuklearne bombe.

"Apsolutno sve" - rekao je i nabrajao: puške, streljivo, granate, sofisticirano oružje, helikoptere… Tvrdi i da su Rusi znali da oružje koje prodaju ide u Hrvatsku, te da su mu, kako kaže, otvoreno rekli: “Mi ne možemo odbiti Francuze.”

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track